Počela imunizacija u Domu za stara i iznemogla lica

Imunizacija protiv koronavirusa počela je i u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu za  čije štićenike je izdvojen jedan broj vakcina koje su dopremljene kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Po riječima direktora Doma Anesa Begovića, vakcinu AstraZeneca  primilo je sedam osoba

„ Jednu sam ja primio a ostale šest štićenika. Ja sam se vakcinisao da ohrabrim sve ostale štićenike i uposlenike da podržimo struku, jer je vakcina jedini način da izađemo iz svega ovoga. Već je prošlo 24 sata od vakcinacije i nema nekih nuspojava kod korisnika i sve je u redu , a ovaj čin  nas je sve ohrabrio  da ćemo iz ovoga da izađemo što prije i da našim štićenicima omogućimo normalne aktivnosti neophodne za njihov što lagodniji boravak u domu“ – kazao je Beegović.

Ocjenjuje da je početak vakcinacije u ustanovama ovog tipa  od velikog značaja, obzirom na rizičnu grupu kojoj pripadniju njihovi štićenici te podsjeća da je u prošlom valu pandemije nekoliko štićenika Doma izgubilo bitku sa koronavirusom, dok ih je oko 20 oporavljeno.

„ Trenutno imamo 42 štićenika i plan je da se svi vakcinišu, kao i uposlenici. Njihov spisak je poslan Zavodu za javno zdravstvo jer epidemiolog  pravi plan imunizacije i idu prvo korisnici koji su bili negativni cijelo vrijeme, među kojima je i ovih šest, a naredne korake dogovaramo sa Zavodom i domom zdravlja kako budu dolazile nove doze. Vakcina je na dobrovoljnoj bazi i niko se ne može natjerati, ali je preporuka da se poštuje struka  kako bi što više bilo vakcinisano. Većina u Domu je izrazila spremnost, ima i onih kojima je oduzeta sposobnost koji se ne mogu izjasniti pa smo pribavili saglasnosti od njihovih skrbnika, naravno ima ih i koji nisu za to ali možda se u međuvremenu predomisle tako da će se pristupiti vakcinaciji kada to bude moguće“ – kazao je Begović.

Posjete Domu za stara i iznemogla lica su zabranjene i trenutno nema  korisnika niti uposlenika sa simptomima koronavirusa.  Po riječima direktora, svi se  ponašaju odgovorno  a  sačinjen je i krizni plan za postupanje, ukoliko ponovo dođe do pojave virusa u ovoj ustanovi.