Odlučio Krizni štab: Škole u Goraždu od ponedjeljka prelaze na online nastavu

Krizni štab Ministrastva zdravstva BPK Goražde uputio je preporuku Vladi BPK Goražde da donese odluku o prelasku na online model nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde od ponedjeljka. Online nastava bi, prema riječima Eniza Halilovića, predsjednika Kriznog štaba ministarstva zdravstva trajala u narednih 14 dana. Ovakva odluka uslijedila je zbog alarmantne epidemiološke situacije u BPK Goražde.

„Situacija je veoma složena, broj oboljelih na dnevnoj bazi danas je najveći od  početka pandemije. 43 osobe su zaražene samo u posljednja 24 sata, ukupno je zaraženih 191, a 608 osoba je u izolaciji. Pitanje je koliko će  szdravstveni sistem izdržati, pacijenti trebaju pomoć ljekara, a zaraza se  širi brže nego što je to do sada bio slučaj“, kaže Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Usporavanje pandemije bez provođenja naloženih mjera neće teći tako brzo. Sistem je zato već pred urušavanjem.

„ Veliki je priliv pacijenata u primarnoj zaštiti, dosta osoba u kućnoj izolaciji, upale pluća, veliki teret je na domu zdravlja i bolnici, nemamo kadra, dosta njih je u izolaciji. Važno je da  svi koji imaju simptome ostaju kući i da se pridržavamo mjera. Najbolje bi  bilo da se donesu mjere na nivou FBIH“, smatra dr.Bičo.