Bešlija: Škole nisu izvor zaraze, ali struka je preporučila da idemo na online nastavu

 

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatila je preporuku Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva, da se u svim osnovnim i srednjim školama na području tog kantona od ponedjeljka nastava odvija po online modelu – potvrdio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Naglasio je da će se online nastava odvijati u trajanju od 14 dana, počev od 22. Marta na preporuku zdravstvene struke, iako je obrazovna imala drugačije mišljenje

„ Na zajedničkom sastanku sa predstavnicima škola, Zavoda za javno zdravstvo, školskih odbora i vijeća roditelja, doneseni su zaključci da škole nisu mjesta zaraze i da u potpunosti primjenjuju epidemiološke mjere, kako bi zaštitili učenike i nastavnike. Takođe je konstatovano da zatvaranje škola ima posljedice na mentalno zdravlje učenika te na problematiku privrednog sektora i porodica u kojima oba roditelja rade te apleirano da škole trebaju biti zadnje u lancu zatvaranja jer postoje rizična mjesta gdje se djeca i mladi okupljaju bez poštivanja mjera“ – pojasnio je Bešlija.

Dodao je da je većina prisutnih na zajedničkom sastanku bila za redovnu nastavu u školama, ali da su ipak svi bili saglasni da se odluka u konačnici prepušta struci.

„  To je krizni štab koji je u konačnici dao preporuku da se pređe na online nastavu zbog pogoršanja epidemiološke situacije i Vlada je to prihvatila. Odluka je na snazi od danas, a učenici će online nastvau pohađati od ponedjeljka“ – pojasnio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.