Ugostitelji dali rok Vladi BPK Goražde da donese adekvatne mjere, u suprotnom zatvaraju radnje

Nakon novih mjera o ograničenju kretanja, koje su na preporuku Kriznog štaba, donešene na vanrednoj sjednici Vlade BPK Goražde, uslijedile su i reakcije udruženja ugostitelja. Ogorčeni su, kažu, zbog činjenice da za stanje u kojem se nalaze, vlasti nemaju ni najmanje sluha te da je ova grana privrede dovedena pred potpuni kolaps.

“Tražimo hitno uvođenje lokdauna ili adekvatne mjere za ublažavanje posljedica koje će na poslovanje malih privrednika ostaviti ograničeno kretanje i druge mjere koje se donose. Mi ne možemo poslovati u ovakvoj situaciji, na ovaj način se dovodi u pitanje naša egzistencija, a nema mjera pomoći. Ili nas zatvorite ili uradite nešto da nam pomognete. Mi ćemo i bez lokdauna biti prinuđeni da zatvaramo radnje. Pisali smo dopise uzaludno, niko nas ne čuje, ovdje se očito dijelimo na one koji su privilegovani i one koji su prepušteni sami sebi. Vladi BPK Goražde dali smo rok da do ponedjeljka u 14 sati donese hitne mjere, ukoliko se to ne desi bit ćemo prinuđeni zatvoriti radnje i sve radnike poslati na biro za zapošljavanje”, izjavio je Armin Pišmo, predsjednik udruženja ugostitelja.

Podsjetimo, Vlada BPK Goražde donijela je naredbu kojom je ograničila kretanje u ovom kantonu u periodu od 21:00 pa do 05:00 sati ujutro koja stupa na snagu večeras, a objektima koji pružaju uslužne djelatnosti naloženo je da na ulaznim vratima naznače površinu objekta i broj osoba koje mogu boraviti u istom trenutku, uzimajući u obzir da je za jednu osobu potrebno najmanje 4 metra kvadratna, s tim da se izuzima zaposleno osoblje.