U BPK zabrinjavajuća situacija, najveći broj slučajeva od početka pandemije

Broj novozaraženih u kontinuitetu se povećava na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde gdje je situacija zabrinjavajuća – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

Naglašava da je danas registrovan najveći broj novooboljelih u jednom danu te da je trenutno najviše aktivnih slučajeva koronavirusa od početka pandemije.

– Situacija je jako zabrinjavajuća, imamo 60 novozaraženih što je najveći broj registrovan u jednom danu na području BPK Goražde od početka pandemije. Takođe, imamo i najveći broj aktivnih slučajeva 249, jer ranije smo u novembru imali 240. Dakle, veoma složena situacija s obzirom na to da imamo hospitalizovano po 11 pacijenata u Kantonalnoj bolnici i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, od kojih je osam na kiseoničkog potpori, a neki pacijenti su nažalost i na respiratoru – precizirala je dr. Bičo.

Dodala je da je u protekla 24 sata registrovan i jedna smrtni slučaj muške osobe koja je bila na respiratoru na KCUS-u, što čini ukupno 49 smrtnih slučajeva u BPK Goražde.

– U izolaciji su 784 osobe, bilježi se porast broja osoba sa respiratornim simptomima. Uz PCR rade se i brzi antigenski testovi u Kantonalnoj bolnici da bi se smanjile gužve u Covid ambulanti, što je pouzdana i brza dijagnostika koja nam mnogo olakšava. Veliki broj osoba se liječi u kućnim uslovima i imamo slučajeve da cijele porodice imaju terapije i upale pluća, a velike gužve su za snimanje RTG pluća gdje se prave spiskovi. Zaista je zabrinjavajuća situacija jer je zdravstveni sistem preopterećen – potcrtala je direktorica Zavoda za javno zdsarvstvo BPK Goražde.