Popunjen Covid odjel Kantonalne bolnice, hitno staviti u funkciju izolatorij

Broj novozaraženih svakodnevno raste i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, gdje su trenutno aktivna 342 slučaja oboljelih od koronavirusa, dok se u izolaciji nalazi 877 osoba – potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde smještena su 22 pacijenta, dok je 13 osoba iz ovog kantona hospitalizovano u Sarajevu.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Aldijana Begović upozorava da je stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi teško te da je Covid odjel popunjen.

– Situacija je teška jer već imamo 22 pacijenta od kojih je pola na kiseoničkoj potpori  i sada se javlja potreba za hitno stavljanje u funkciju vanbolničkoj izolatorija u Đačkom domu koji se počeo zagrijavati i koji je spreman. Međutim, problem je što nemamo ni ljekarskog ni medicinskog kadra s čime smo danas upoznali kantonalni krizni štab ministarstva zdravstva i predložili da se stave na raspolaganje medicinski radnici za potrebe izolatorija – naglašava dr. Begović.

U tom smislu očekuje hitnu reakciju kriznog štaba, s obzirom na to da se povećava broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

– Kantonalna bolnica Goražde ispunila je obavezu stavljanja u funkciju 30 posto svojih kapaciteta, i malobrojni ljekari i medicinsko osoblje uz svoje redovne poslove  rade i na Covid odjelu, što je naš maksimum. Na potezu je krizni štab  da što je moguće prije reagira, kako bi se pacijenti mogli smještati u vanbolnički izolatorij – istakla je dr. Begović.

Navela je da problem predstavlja i nabavka kiseonika i lijekova nužnih za Covid pacijente.

– Brzo se troši kiseonik što potvrđuje i činjenica da smo u subotu nabavili 48 boca od kojih je do danas 16 potrošeno, a na tržištu je nestašica. Vlada je izdvojila sredstva i za nabavku lijekova do kojih teško možemo doći – istakla je ona.