Sindikat prolongirao pregovore o novom kolektivnom ugovoru

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pregovore o novom kolektivnom ugovoru odlučio je prolongirati, a isto se desilo i prošle godine s pojavom pandemije. Time su zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa već više od godinu dana, interes pacijenata još jednom stavili ispred vlastitih.

Kako pojašnjavaju u sidnikatu, razlog je izuzetno pogoršana epidemiološka situacija, u kojoj su svi zdravstveni radnici i u ovom kantonu  maksimalno angažovani u borbi protiv koronavirusa.

” Incidenca obolijevanja je u jako velikom porastu, možda jedna od najvećih u Evropi što se tiče našeg kantona, i uz tu činjenicu, mi smo predložili pregovaračkom timu Vlade BPK da ove pregovore prolongiramo za 20 dana, kako ne bi došli u nezgodnu situaciju. Nažalost nismo uspjeli usmeno, ali smo telefonski to dogovorili jer mi od silnih obaveza, nemamo vremena za pregovore, a kamoli šta drugo” – ističe predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emir Baščelija.

Iako je sav teret borbe protiv pandemije pao  na zdravsteni sistem u kojem su uslovi rada višestruko otežani, a ljekari i medicinsko osoblje maksimalno iscrpljeni, svoja prava kažu, tražit će  kada bude stabilnija situacija, pri čemu očekuju razumjevanje vlasti ali i građana

” Do sada smo imali već dva sastanka sa pregovaračkim timom Vlade BPK  i stekli smo dojam da će Vlada imati razumjevanja i iskreno se nadam  poslije svega da će tako biti, jer zdravstveni radnici su žrtve svega ovoga, ali ne žalimo se jer nemamo vremena za to. Situacija je takva da smo sve raspoložive kapacitete stavili u pogon i ja bih apelovao na naše građane, da uz ove mjere, kakve god da su i ma kako se činile neefikasnim da ih bar poštuju, kako bi olakšali sebi, svojim nakbližima, a samim tim i nama kako bi mogli da izdržimo ovu situaciju” – naglasio je Baščelija.

Nema potrebe za panikom, situacija je još uvijek pod kontrolom, ali uz vašu pomoć bilo bi nam puno lakše da ovo zajedno prebrodimo – poručili su građanima iz Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde