U funkciji vanbolnicki izolatorij

 

U vanbolnički izolatorij u Đačkom domu u Goraždu smješteni su prvi pacijenti. Rad izolatorija organiziran je zahvaljujući timovima ljekara i medicinskog osoblja Kantonalne bolnice te domova zdravlja Goražda i Ustikoline, čime je ispoštovana naredba kantonalne Vlade. U izolatorij će biti hospitalizirani pacijenti sa blažom kliničkom slikom, dok će oni sa srednje teškom biti zadržani na liječenju u Kantonalnoj bolnici.

Po riječima koordinatorice za rad i funkcionisanje izolatorija Đački dom prim.dr Aldijane Begović, trenutno su u ovom objektu hospitalizirane tri osobe, dok je na Covid odjelu Kantonalne bolnice hospitalizirano 26 pacijenata.

„   Sinoć smo imali 31 pacijenta u jednom momentu. Od toga smo dvoje teških kasno sinoć poslali u Klinički centar u Sarajevo. Obzirom da nemamo više mjesta jer smo prethodnih dana smjestili ljude i na hodnik, odmah smo primjenili ono što smo imali od kriznog štaba na raspolaganju, smještaj da kažem stabilnijih pacijenata  u ovaj izolatorij u Đačkom domu sinoć oko ponoći. Mi smo imali  spremnu ekipu, spiskovi danas stižu i iz drugih zdravstvenih ustanova iz BPK pa ćemo napraviti danas raspored dežurnih ljekara i sestara“ – istakla je dr. Begović.

Po njenim riječima, smještaj pacijenata sa blažom kliničkom slikom u vanbolnički izolatorij ne znači i rasterećenje Covid odjela Kantonalne bolnice Goražde, gdje je danas bio izvjestan prijem i novih pacijenata

„ Popodne i kasno uveče bude u prosjeku  pet – šest pacijenata odjednom u prijemno-urgentnom odnosno trijažnom centru. Nakon današnje vizite na Covid odjelu vidjet ćemo da malo stabilnije pacijente prebacimo u izolatorij u kojem takođe imamo sve, a da u bolnici ostavimo teže, kako bi na neki način stvorili prostora, mada mislim da će  kreveti po hodnicima biti i dalje. Voljela bih da se varam, ali mislim da će još najmanje sedmicu-dvije biti teška situacija“ – ocijenila je dr. Begović.

Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halolović podjstio je da su uz Kantonalnu bolnicu Goražde, u skladu sa naredbom kantonalne Vlade, timove za potrebe izolatorija u Đačkom domu obezbjedili  i Domovi zdravlja Goražda i Ustikoline.

„ Naše zdravstvene ustanove od početka pandemije imaju problem sa nedostatkom kadra, a s obzirom da smo primorani i na vanbolničko liječenje u prostorijama Đačkog doma, vlada je donijel anaredbu kojom je zadužila sve zdravstven eustanove sa područja BPK da obezbjede timove za rad u izolatoriju i zaista zdravstvene ustanove su jutros već reagovale i predložile timove ispred svojih ustanova koji će raditi u ovom izolatoriju“ – kazao je Halilović.

 

Naglasio je da je epidemiološka situacija u BPK izuzetno pogoršana o čemu svjedoči i činjenica da je ukupno 43 pacijenta sa područja BPK Goražde na bolničkom liječenju u Goraždu i Sarajevu, dok je mnogo više onih koji se liječe u kućnim uslovima.

Trenutno je na području ovog kantona aktivno 388 slučajeva, dok se u izolaciji  nalazi 906 osoba. Od početka pandemije zbog posljedica korona virusa život su izgubile 54 osobe.