Tradicionalna akcija Dan narcisa u Goraždu u organizaciji Bisera

Udruženje oboljelih od  karcinoma dojke I drugih malignih oboljenja “Biser” danas je obilježilo Međunarodni dan narcisa.  Cilj akcije, koja je ove godine realizirana u skladu sa epidemiološkim mjerama  je pružanje  podrške oboljelima od karcinoma dojke te jačanje svijesti o važnosti prevencije.

Uz prodaju narcisa  koji simboliziraju rađanje i novi život, članice udruženja  građanima su dijelile I edukativni materijal kako bi skrenule pažnju na važnost prevencije I ranog otkrivanja karcinoma dojke I  kroz samopreglede što je, naglašavaju u udruženju, i u trenutnim epidemiološkim okolnostima od velikog značaja.

” Akcija je ove godine veoma značajna jer  zbog Covida žene ne mogu ići na redovne preglede, koji su u bolnici i domovima zdravlja obustavljeni, osim onoga što je hitno, i zbog toga je bitno da žene kući vrše samopreglede. Upravo zbog toga smo odlučili realizirati za ovu akciju uz poštivanje svih mjera kriznih štabova. Edukativni materijal precizno pojašnjava  način obavljanja samopregleda” – naglasila je predsjendica udruženja ”Biser” Mersiha Pecikoza.

U udruženju napominju da je koronavirus sva druga oboljenja stavio u drugi plan te se strahuje da je nastavljen rast  broja oboljelih od karcinoma

“ Zbog Covida je sve ostalo stalo, tako da me je strah posebno ako znamo da je zadnjih godina zabilježen porast oboljelih od karcinoma dojke. Nažalost preventivni pregeldi sada su zaustavljeni, jedino u situaciji kada žena sama otkrije nešto pa onda ode na preglede, zato nam je bitna  današnja akcija da što više građana dobije edukativni materijal o tome na koji način i kada trebaju uraditi samopregled te da ukoliko otkriju nešto, odu ljekaru na dalje pretrage” – istakla je Pecikoza.

U Udruženju “Biser” naglašavaju  da su preventivni pregledi izuzetno važni kako bi se bolest otkrila I spriječila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti. Sredstva od prodaje narcisa I ove godine planiraju se iskoristiti za pomoć novooboljelim ženama ali i ostalim članicama za koje se ukaže potreba.