Podrška inicijativi da se medijski radnici uvrste u prioritete za vakcinaciju

Ministar zdravstva i predsjednik kantonalnog kriznog štaba BPK Goražde Eniz Halilović podržava inicijativu da medijski radnici budu među prioritetima za vakcinisanje protiv COVID-19.

Dopis Društva novinara BiH upućen nosiocima izvršne vlasti u BiH na svim nivoima kojim se traži da se u prioritete za vakcinaciju protiv Covid-19 uvrste i medijski radnici, stigao je i na adresu Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdio je Feni ministar Halilović.

Naglašava da lično podržava ovu inicijativu koja je, ističe, od velikog značaja, obzirom na prirodu profesije medijskih radnika koji svakodnevno imaju niz ličnih kontakata

– Mislim da je neophodno i da medijski radnici trebaju da budu prioritet za vakcinaciju, tako da apsolutno podržavam inicijativu Društva novinara BiH. Zaista iskazujemo veliku zahvalnost i lokalnoj RTV BPK i svim drugim novinarima koji od početka pandemije u kontinuitetu vrijedno rade izlažući riziku i vlastito zdravlje – ističe Halilović.

Najavio je da će ovu inicijativu predložiti već na narednoj sjednici Kriznog štaba

– Razgovarat ćemo o ovoj temi i u ime ministarstva zdravstva ću lično predložiti da u operativnom planu vakcinacije koji je već ranije usvojen, jedan od prioriteta bude i vakcinacija medijskih radnika, naravno u skladu sa količinama vakcina koje budu osigurane – najavio je Halilović.

Društvo novinara BiH napominje da su novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji koronavirusa i svim društvenim posljedicama koje je ona izazvala uz podsjećanje da su analize pokazale da su medijski radnici bili među najizloženijim kategorijama odmah iza zdravstvenih radnika, što potvrđuje veliki broj oboljelih od Covid-19 ali i smrtni slučajevi.

Uvrštavanjem novinara u prioritetne kategorije za vakcinisanje protiv Covida-19 zaštitite njihovo zdravlje i živote , te im omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti do konačne pobjede nad ovom bolešću – poručili su iz Društva novinara BiH u apelu koji je, između ostalih, upućen i Vladi BPK Goražde.