Mnogi Goraždani vakcinisali se u susjednoj Srbiji

Među hiljadama građana iz BiH koji su se vakcinisali  protiv koronavirusa u susjednoj Srbiji su i brojni građani Goražda. U Kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju da će tačan broj biti poznat tek nakon što se prijave i dostave dokaze svojim matičnim porodičnim ambulantama, što im je obaveza.

Goraždanka Dženana Šalo sa svojom porodicom posljednji vikend u martu iskoristila je za odlazak u Srbiju kako bi se vakcinisala protiv koronavirusa. Kako ističe, presudna u toj odluci bila je tužna bh.realnost  u kojoj se ne zna kada će u našoj državi vakcine biti osigurane za sve građane.

„ Činjenica je da jako sporo dolaze vakcine, što u naš kanton što u državu BiH i mene je bilo strah za oca, jer ovaj treći val je baš agresivan. Svakodnevno idem na posao, jer moram da radim i bilo me je strah da nešto ne donesem, jer otac ipak spada u tu rizičnu kategoriju 67 mu je godina, maksimalno se čuva ali ja ne mogu spriječiti da mu ne daj Bože donesem infekciju. To je glavni razlog zašto smo se odlučili da ne bi smo morali čekati godinu ili ne znam ni koliko već, odlučili smo se da idemo za Beograd“ – pojašnjava Šalo.

Smatra da će, prije ili kasnije,  svi građani biti prinuđeni da se vakcinišu i, ocjenjuje, da je svaka vakcina bolja, nego nijedna

„  To je ono što nam struka preporučuje i ja nemam razlog da ne vjerujem tome, ne mogu ja biti pametnija, nego svi znanstvenici na svijetu, U Beograd smo išli ja, otac, brat njegova supruga i njegov badžo. Brat se nije uspio vakcinisati jer je friško odbolovao koronu, otprilike prije mjesec i po dana i ima mnogo antitijela, tako da mu je doktorica u Beogradu preporučila da to obavi za otprilike  šest mjeseci. Od svih članova porodice, jedino sam ja imala, ako se to može nazvati nus pojavom, bol u ruci kao i kod svake vakcine i malaksalost neka koja je trajala samo jedan dan“ – ističe ona.

Dodaje da nema dilema ni kada je riječ o revakcinaciji koju je potrebno obaviti, u ovom slučaju za Astra Zenecu, jer je, kaže sve jasno precizirano

„ Nekoliko  sati nakon što smo se vratili iz Beograda, svi smo na mail dobili potvrde o vakcinaciji. Takođe, tamo dok smo se vakcinisali rečeno nam je da ćemo otprilike za 12 nedjelja  biti obavješteni o datumu revakcinacije, tako da ćemo biti pozvani da dođemo tada“- ističe Šalo

Koliko se građana BPK Goražde vakcinisalo u Srbiji još uvijek nema podataka i kako napominju u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo, to će biti poznato tek nakon što se oni prijave u svoj matične porodične ambulante, kako bi se ti podaci unijeli u njihove zdravstvene kartone.

„ Zvaničan broj vakcinisanih osoba u BPK posredstvom kantonalnog Zavoda danas iznosi 184, dok se do kraja sedmice očekuje još 170 doza vakcine AstraZeneca i nastavlja se vakcinisanje po prioritetima. Prema podacima ove ustanove, u BPK ima oko 5 000 hroničnih bolesnika, dok se za vakcinaciju prijavilo manje od 1000, a oni se mogu prijaviti i dalje putem telefona u svoje matične ambulante kao i osobe starije od 65 godina“ – ističe direktorica Zavoda dr. Medina Bičo.

Navodi da će naredni prioritet za vakcinaciju biti uposlenici u javnom sektoru, policija,  uposleni u obrazovanju te medijski radnici koji se takođe trebaju prijaviti u svoje ambulante.

„ Kada bi mogla početi masovna imunizacija u BPK još se ne zna jer to zavisi od dinamike obezbjeđenja vakcina, a  pod uslovom da one dođu, to bi se moglo desiti  polovinom godine. Od količine vakcina koje BiH nabavlja putem mehanizma Covax, BPK Goražde planirano je 5000 doza – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.