Begović: Situacija u Kantonalnoj bolnici Goražde stabilna, nedostaje kadar

U ovoj ustanovi i dalje je evidentan problem sa nedostatkom kadra, posebno doktora specijalista

Broj pacijenata kojima je u posljednje vrijeme potrebna hospitalizacija zbog Covid-19, u Kantonalnoj bolnici Goražde kreće se u prosjeku od 40 do 45 – ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uz napomenu da je Covid odjel u kontinuitetu popunjen, dok se dio pacijenata liječi u vanbolničkom izolatoriju Đački dom.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove prim. dr. Aldijana Begović naglašava da je situacija i dalje ozbiljna, ali da sistem funkcioniše

– Trenutno imamo 42 pacijenta, od kojih 26 na Covid odjelu i 16 u vanbolničkom izolatoriju, što je poprilično veliki broj. Novi dolaze, neki se oporavljaju, ali uvijek se zadržava ta neka brojka. Može se reći da su uglavnom stabilnog zdravstvenog stanja, a od trenutno ležećih 18 je na kiseoničkoj potpori, što je ogroman broj i najveći problem nam je trenutno sad taj kiseonik koji stvarno trošimo jako brzo. Sve pacijente koji pokažu naznake neke nestabilnosti i zahtjevaju tercijarni nivo liječenja, šaljemo u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – precizirala je ona.

Dr. Begović naglašava da se kiseonik i lijekovi troše u skladu sa potrebama te se uspijevaju nekako nabaviti i, po njenim riječima, Kantonalna bolnica ni jednog momenta nije ostala bez njih, dok su dio donirale i određene humanitarne organizacije.

-Snalazimo se, ide se u nabavku, dopremamo brzom poštom. Kad znamo da ih imamo i mi smo sigurniji i pacijenti ne trebaju da osjećaju strah ili paniku da će ostati bez nekog lijeka. Mnogi se javljaju da kupe, ali im kažemo da mi to sada imamo i da nema potrebe – navodi ona.

U ovoj ustanovi i dalje je evidentan problem sa nedostatkom kadra, posebno doktora specijalista.

– Nama treba doktor 24 sata i to je zaista veliki problem. Jedino smo uspjeli angažovati doktoricu pulmologa iz Foče, koja dolazi utorkom i petkom i koja nam je od velike pomoći. Što se tiče medicinskog srednjeg kadra, putem zavoda za zapošljavanje je primljeno šest sestara koje su sada angažovane i oko Covid pacijenata, ali i na drugim odjeljenjima, po potrebi, jer smo naš postojeći kadar preraspodjelili na Covid odjel – pojasnila je dr. Begović.

U Kantonalnoj bolnici naglašavaju da je situacija u ovoj ustanovi trenutno ozbiljna, ali da pacijenti ne trebaju imat bojazan da neće dobiti zdravstvenu uslugu. Građane pozivaju da i dalje poštuju mjere kako bi se smanjio broj zaraženih, a to se odnosi i na osobe koje su vakcinisane protiv Covid-19. Dr. Begović naglašava da se i te osobe ne trebaju odmah osjećati zaštićenim, već naprotiv, i dalje trebaju nositi maske i poštovati distancu kako bi izbjegli mogućnost infekcije jer, napominje, potrebno je par sedmica nakon vakcinacije da se počne stvarati imunitet.

U BPK Goražde trenutno je 311 osoba pozitivnih na Covid 19, dok se u izolaciji nalazi 855 osoba. Od početka pandemije oporavile su se 1.473 osobe.