Dan sjećanja na poginule pripadnike policije

U organizaciji Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995. godine i Kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, u gradu na Drni  obilježen je Dan sjećanja na poginule pripadnike policije Republike BiH. Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na spomen obilježje odata je počast svim poginulim policajcima kao i djeci Goražda ubijenoj tokom agresije.

U Udruženju veterana policije regije Goražde 1991-1995. godine, podsjećaju da se ovaj datum nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Bosanskopodirnjskog kantona (BPK)  Goražde, a ove godine obilježen je skromno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

”  Cilj nam je da se prisjetimo svih poginulih pripadnika policije koji su dali svoj život za odbranu ovih prostora. Na ovoj spomen ploči ipsred K MUP-a uklesano je ime 61 poginulog pripadnika policije, dok je 191 pripadnik policije teže ili lakše ranjen, što nam daje za pravo da kažemo da su pripadnici policije aktivno učestvovali i dali nesebičan doprinos u odbrani ovih prostora” – kazao je predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde 1991 – 1995.  Šefik Hodžić.

Podsjeća da je kroz policijske jedinice u ovom dijelu BiH tokom rata prošlo oko 900 pripadnika te da je za iskazanu hrabrost značajan broj njih odlikovan najvećim ratnim priznanjima.

” Veliki broj pripadnika policije odlikovan je najvećim ratnim priznanjima, neki su posthumno neki u redovnoj proceduri dobili „Zlatnu policijsku značku“ dok je jedan pripadnik policije, Muhidin Mašić – Munja  dobio ”Medalju za hrabrost”. Naša je trajna obaveza i briga o porodicama poginulih policajaca i udruženje od svog osnivanja 2012. godine zajendo sa kantonalnim MUP-om  aktivno radi na zbrinjavanju i pomoći tim porodicama” – istakao je Hodžić.

Počast poginulim pripadnicima policije odata je na mezarjima širom Goražda kao i u Općini Foča u FBiH. Cvijeće je položeno i na spomen obilježju obijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995. Godina. Šesti april kao Dan sjećanja na poginule pripadnike policije odabran je s razlogom. Prve žrtve agresije u redovima policije  1992. Godine bili su Abid Ramović komandir ratne stanice policije Foča dok su u Ustikolini poginuli policajci Ševal Bećirović i Mehmed Kamerić.