Počela vakcinacija u porodičnim ambulantama

U Goraždu je danas počela vakcinacija prioritetnih grupa po porodičnim ambulantama – potvrdila  je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) dr. Medina Bičo.  Naglasila je da je prethodno okončana imunizacija zdravstvenih radnika i štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica.

„ Završena je vakcinacija većine zdravstvenih radnika na području BPK s tim da ih je dosta prebolilo Covid-19 i imaju imunitet, a vakcinisano je i 35 štićenika i deset uposlenika Doma za stara  iznemogla lica. Danas je u pet porodičnih ambulanti  u Goraždu počela vakcinacija ostalih prioritetnih grupa, hroničnih bolesnika, onkoloških pacijenata i osoba starijih od 65 godina“ – precizirala je Bičo.

Najavila je da će narednih dana vakcine biti dostavljene i domovima zdravlja u općinama Foča i Pale u FBiH

„ Jučer je Zavodu za javno zdarvstvo isporučen novi kontingent vakcina a riječ je o 250 doza AstraZenece, što uz prethodnih 184 koje su već utrošene, ukupno iznosi 434, tako da je to značajan broj. Očekuju se  i nove isporuke od obezbjeđenih količina“ – istakla je ona.

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdarvstvo naglasila je da se na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde bilježi pad broja novooboljelih od koronavirusa, ali da  je situacija i dalje ozbiljna

Trenutno je aktivno 280 slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 728 osoba. U protekla 24 sata Covid -19 je potvrđen kod 21 osobe iz Goražda i tri iz Ustikoline, dok se u istom periodu 55 lica oporavilo.

Dr. Bičo napomenula je da su trenutno 53 osobe na bolničkom liječenju, od kojih 25 na Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde, 17 pacijenata je smješteno u vanbolničkom izolatoriju Đački dom dok je na KCUS hospitalizirano 11 pacijenata iz ovog kantona.

Od početka pandemije zbog posljedica koronavirusa život je izgubilo 66 osoba, dok se oporavilo 1.528 lica.