Potrebna nam je podrška viših nivoa vlasti kada je u pitanju jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova

Današnjem online sastanku sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem ispred Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisustvovali su premijerka BPK Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća upoznala je premijera FBiH sa trenutnom epidemiološkom situacijom na području našeg kantona koja je i dalje veoma složena uprkos povećanju broja opravljenih.

„ Trenutno je na području Bosansko-podrinjskog kantona 280 aktivno zaraženih osoba. Sa današnjim danom, 55 osoba je oporavljeno dok je u protekla 24 sata od ukupno 54 testiranih 24 zaraženih, što znači da ovaj trend povećanja broja oporavljenih imamo već par dana. I dalje je sedmična incidenca oboljevanja na sto hiljada stanovnika relativno visoka, malo je niža nego u Kantonu Sarajevo i ona iznosi 468. Ono što je zabrinjavajući podatak jeste da i dalje veliki broj oboljelih traži hospitalizaciju, jer se radi o pacijentima sa srednje i teškim kliničkim slikama. Imamo 53 osobe koje su na bolničkom liječenju, od toga 11 u KCUS i ja ovom prilikom želim da ponovim, a što smo kazali i prošli put, da naš kanton ima izvrsnu saradnju sa Kliničkim centrom i uvijek smo do sada imali razumijevanje i podršku, ne samo u hospitalizaciji pacijenata s područja našeg kantona već i konsultantsku podršku o raznim uslugama, jer kako je poznato, naš kanton ima po jednog epidemiologa, anesteziologa, ne raspolaže sa infektologom, a tek sada smo obezbijedili pulmologa, naglasila je premijerka Obuća, te informisala premijera Federacije BiH i njegove saradnike da se u Covid odjelu Kantonalne bolnice liječi 25 bolesnika oboljelih od virusa Covid-19, a na vanbolničkom liječenju u Izolatoriju Đačkog doma 17 pacijenata.

Zbog potreba za većim kapacitetima, Vlada BPK Goražde razmišlja o proširenju kapaciteta izolatorija, kako bi se tu smjestili pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, a njihovo zdravstveno stanje zahtijeva bolničko liječenje.

Kad je riječ o mjerama koje se provode na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, premijerka Aida Obuća smatra da su trenutne mjere efektne i da daju rezultate.

„ Posebno je pojačan inspekcijski nadzor, jer svi smo se u Vladi složili da nema potrebe za pojačanim mjerama već samo istrajavati na provođenju već postojećih mjera. Kada je u pitanju vakcinisanje, sa današnjim datumom mi smo dobili 414 doza vakcina. Uglavnom smo uspjeli vakcinisati dio zdravstvenih radnika, njih 194 od 310 uposlenih u zdravstvu, a cilj nam je vakcinisati sve zdravstvene radnike.Vakcinisani su i štićenici Doma za stara i iznemogla lica a danas je Zavod za javno zdravstvo prebacio 100 doza vakcina u Dom zdravlja Goražde za potrebe vakcinacije u porodičnim ambulantama, kako bi se vakcinisale prioritetne grupe stanovništva, a to su hronični bolesnici i osobe starije životne dobi. Smatram da bi se bržim dopremanjem vakcina u naš kanton spriječilo širenje virusa. Nas kao kanton sljeduje jedan posto od ukupne količine koje dobije Federacija ili država BiH i tu smo jednom apelirali prema federalnom nivou, da ukoliko je moguće da se ta količina poveća, jer mi bismo sa deset hiljada doza, riješili pitanje zaštite stanovništva od virusa COVID-19. „ kazala je na današnjem online sastanku premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Naglasila je takođe da će Bosansko-podrinjski kanton Goražde u narednom periodu provesti kampanju o vakcinaciji o čemu će građani biti blagovremeno informisani, te saznati potrebne informacije o planu vakcinacije i načinu na koji se mogu prijaviti za vakcinaciju.

„Trenutno, informacije koje dolaze iz našeg kantona bi se mogle okarakterisati kao pozitivne, nadam se da ćemo zadržati taj trend s tim da nam je potrebna podrška viših nivoa vlasti kada je u pitanju jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, jer mi kao kanton to sami ne možemo“ poručila je na kraju svog obraćanja premijerka BPK Goražde.

 

www.bpkg.gov.ba