Voćari zabrinuti zbog najava niskih temperatura

 

Zbog aprilskog snijega posebno su zabrinuti poljoprivrednici, prije svih voćari jer stručnjaci tvrde kako mraz može nanijeti velike štete prinosima, dok istovremeno ima malo načina da se zasadi zaštite. Strahuju od niskih temperatura koje meteorolozi predviđaju sve do 10.aprila te se nadaju da ipak neće biti ponovljen zimski scenarij iz 2003.godine.

“Voćari su prestravljeni najavama jer kako kaže ona stara poslovica ‘koga su zmije ujedale i guštera se boji’,  upravo se to dešava sad i brine nas svaka najava elementarne nepogode, a mraz je velika elementarna nepogoda protiv koje se teško izboriti. Što se tiče voća pojedine sorte voća jednostavno imaju predispoziciju da ranije ‘puštaju’ i to je voće u opasnosti, kao što su kruške, breskve, rane šljive koje su ‘pustile’ i džanarika, to voće je u velikoj opasnosti”, ističe Nasiha Džaka, dipl.ing poljoprivrede.

Pojašnjava da je najosjetiljiviji na mraz tek zametnuti plod, koji može da smrzne i na malim minusima, cvijet do nekih -5, a zatvoreni pup može izdržati i do minus osam. Protiv takvih uslova, ukoliko se prognoze ostvare, teško se boriti, smatra Džaka.

“Postoje neke metode, čak i antifrost metode, ali to vam je kao kod automobila treba 24 sata ranije uraditi zaštitu. Također, postoje fizičke metode kao što je paljenje, ja bih predložila pokrivanje manjih voćki  u okućnicama, jer je velike voćnjake teško zaštititi, dakle probati sa pokrivanjem sa grilom, ako je nešto pustilo”, kaže Džaka.

Ističe kako se nada da se crne prognoze za voće neće ostvariti i ponoviti neke sezone u proteklih desetak godina. U protivnom to bi dodatno otežalo tešku sitauciju u kojoj se nalazi poljoprivreda, a posebno voćarstvo.