Koalicija ‘Pod lupom’ angažovala više od 100 posmatrača u Foči-FBiH i Travniku

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je na izborni dan u Općini Travnik i Općini Foča (FBiH) angažovala više od  stotinu građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Travniku i Foči (FBiH) kao i u Općinskoj izbornoj komisiji Travnik i Općinskoj izbornoj komisiji Foča (FBiH).

Posmatrači koalicije su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, proces brojanja glasova i izborne nepravilnosti, te će u koordinaciji sa Pozivnim centrom koalicije raditi na njihovom otklanjanju da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Posmatrači koalicije do sada su zabilježili da na deset biračkih mjesta u Travniku svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u šest časova ujutru. U Foči (FBiH) ova obaveza je ispoštovana na svim biračkim mjestima.

Jedno biračko mjesto u Travniku nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19, navode iz koalicije Pod lupom.

Na svakom četvrtom biračkom mjestu u Travniku nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. U Foči (FBiH) ova lista je na svim biračkim mjestima istaknuta sa nazivom političkog subjekta. Koalicija Pod lupom je naglasila da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Travniku i u Foči (FBiH), odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A062).

Tačno u sedam sati ujutru je otvoreno 68 biračkih mjesta u Travniku, dok je šest biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, a jedno biračko mjesto je otvoreno sa kašnjenjem dužim od 15 minuta (091A070). U Foči (FBiH), sva biračka mjesta su otvorena tačno u sedam časova.

Iz koalicije su pozvali sve građane i građanke Travnika i Foče FBiH da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem linka https://bit.ly/3wBSlwc.