Prijevremeni izbori: Odziv birača do 11 sati u Travniku je 6,67 %, a u Foči (FBiH) 24,80 %

Prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) počeli su jutros u sedam sati, a biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati. Odziv birača na redovitim biračkim mjestima do 11:00 sati u Travniku je 6,67 %  a u  Foči (FBiH) 24,80 %., saopćila je Centralna izborna komisija BiH.

Izborna šutnja traje od u subote, 10. aprila u sedam sati do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju, 11. aprila.

Centralna izborna komisija BiH je na 18. sjednici održanoj 2. februara ove godine donijela odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Travnik nalaze se dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta dok se na glasačkom listiću za načelnika općine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva nezavisna i dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta).

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. marta, ima 47.782 birača uključujući 214 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Travniku i 746 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH), prema zaključenom biračkom spisku u ponoć na dan 22. marta, ima 1.605 birača uključujući 31 birača registriranog za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Foči (FBiH) i 13 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) CIK BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija.

Akreditirala je i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Centralne izborne komisije BiH.