Tijesna utrka za načelnika Ustikoline: U vodstvu Mujo Sofradžija, slijede Arnaut i Borović

Mujo Sofradžija, nezavisni kandidat kojem je podršku dala Narod i pravda prema prvim nezvaničnim rezultatima ima najviše glasova na izborima za načelnika Ustikoline.

On je osvojio 246 glasova, slijedi Mensad Arnaut, kandidat Koalicije NBL-A SDA “Zajedno za Ustikolinu” sa 241 glasom, zatim Mensud Borović, kandidat SDA sa 230 glasova i Mensura Karahodža, nezavisna kandidatkinja sa 218 glasova.

No sudeći po ovim rezultatima, utrka za načelnika općine nastavlja se i dalje jer se očekuje brojanje još oko 130 glasova od mobilnog toma i iz Sarajeva, tako da svi kandidati još uvijek imaju šansu da zauzmu pozicju načelnika.

Na prijevremenim izborima za načelnika ove lokalne zajednice glasalo je ukupno 938 birača na redovnim biračkim mjestima dok je 112 birača glasalo putem mobilnih timova. Izlaznost je bila oko 65 posto.

Sva biračka mjesta u Ustikolini zatvorena su na vrijeme u 19 sati, potvrdila je Amela Kunovac, predsjednica Općinske izborne komisije.

Izborni process pratilo je 19 akreditovanih stranačkih posmatrača i 10 posmatrača Koalicije “Pod lupom”. Na biračom spisku ove lokalne zajednice je 1.605 birača s pravom glasa.

Podsjećamo, na lokalnim izborima održanim polovinom novembra 2020. godine za načelnika je izabran Esed Radeljaš koji je nakon izbora preminuo.

Inače, Foča u FBIH se nalazi među najnerazvijenim lokalnim zajednicama u BiH i u potpunosti je ovisna od finansijske pomoći viših nivoa vlasti.