Stiglo 100 novih vakcina

Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jutros je isporučeno 100 doza vakcine Sinovac, kineske proizvodnje – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

Po njenim riječima, sa novim dozama bit će nastavljena vakcinacija stanovništva u porodičnim ambulantama.

– S obzirom da je u BPK završena vakcinacija zdravstvenih radnika i štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica, ove vakcine će već sutra biti distribuirane u porodične ambulante da se nastavi vakcinacija hroničnih bolesnika i starijih osoba. Sa ovom isporukom, broj doza vakcina protiv Covida 19 se popeo na 534, s tim da se i kod ove vakcine vrši revakcinacija i mi smo već dobili i taj dio koji ćemo čuvati u Zavodu za javno zdravstvo – istakla je Bičo.

Navela je da je riječ o stabilnoj vakcini čija efikasnost nije upitna.

– Ovdje se radi o jednodoznoj vakcini koja se čuva na temperaturi plus dva – plus osam stepeni što je jako dobro, sa rokom trajanja do 2023. godine tako da se radi o jednoj stabilnoj vakcini kada je upitanju hladni lanac. Vakcina Sinovac je dosta korištena u Turskoj i njena efikasnost je iznosila preko 83 posto, dakle negdje kao što je AstraZeneca i Pfizer, a radi se o većoj populaciji gdje je dosta stanovnika tamo vakcinisano ovom vakcinom – pojasnila je ona.

Naglasila je da građani ne trebaju imati nedoumice da li primiti vakcinu Sinovac ili ne, te da generalno trebaju obaviti imunizaciju prvom dostupnom vakcinom.

– Ovdje se takođe  radi o atenuiranom virusu, dakle to je umrtvljeni virus koji ne može izazvati bolest kod osobe koja je primi, ali može izazvati stvaranje antitijela i imuni odgovor koji se razvije dvije – tri sedmice nakon prve doze ili sedmicu nakon druge doze. Generalno, građani se trebaju vakcinisati sa prvom dostupnom vakcinom s obzirom na stanje koje imamo, jer mi više nemamo vremena čekati, ali da imamo veći broj doza mi bi već imali i veći broj vakcinisanih. Poručujem građanima da nemaju potrebe da biraju jer bitno je vrijeme i treba što prije da se vakcinišu vakcinom koja je dostupna – naglasila je Bičo.

Istakla je da tokom dosadašnje vakcinacije AstraZeneca i Pfizer vakcinom nije bilo ozbiljnijih reakcija.

U BPK Goražde u protekle dvije sedmice bilježi se pad broja novozaraženih i porast broja oporavljenih od koronavirusa. Trenuto su aktivna 203 slučaja, dok se u izolaciji nalazi 605 osoba.

U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde na liječenju je 13 osoba, dok je u vanbolničkom izolatoriju u Đačkom domu smješteno 12 pacijenata. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 14 osoba iz Goražda.

Od početka pandemije Covid 19 oporavilo se 1.712 osoba, a zbog posljedica koronavirusa na području ovog kantona preminula je 71 osoba.