Obilježen Dan Armije RBIH

 

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kolijevke te iskazvanjem poštovanja svim poginulim borcima Armije RBIH  danas je obilježen 15.april Dan Armije RBIH, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH. Delegacije kantona, boračkih udruženja te bivši saborci na ovaj način su se sjetili svih koji su učestvovali u organizaciji odbrane BiH.

“Ta priprema je krenula malo ranije s obzirom da smo vidjeli šta agresor priprema i mi smo već u novembru 1991. godine počeli sa organizacijom u tajnosti. Sakupljali smo informacije, prikupljali ljude, pravili neke manje formacije, sve u smislu da se priključimo Teritorijalnoj odbrani, odnosno vojnim formacijama policije u datom momentu. Tako da je do aprila 1992. godine otprilike bilo ustrojeno bar što se tiče lijeve i desne strane užeg gradskog područja. Negdje 9. aprila 1992.godine najavljena je opća mobilizacija i od tada smo pristupili jedinicama Teritorijalne odbrane, a kasnije u sastavu Armije RBiH2, sjeća se Abduselma Sijerčić-Pelam, jedan od organizatora otpora u Goraždu.

Siječić dodaje da su ove aktivnosti uglavnom vodili mladi ljudi, patriote, svjesni situacije i spremni da odbrane ovaj prostor po svaku cjenu.

“ Kad su prve spiskove od nas tražili da bi nam dali neke knjižice o pripadnosti armiji, mi smo već na lijevoj obali imali pet bataljona odnosno tada su se zvale čete formacijski. Međutim, kao i u većini mjesta i krajeva nije bilo dovoljno oružja i u to vrijeme je bilo najbitnije kako i na koji način naoružati ljude, pa smo pribjegavali kućnoj radinosti, pravili smo neke improvizovane puške tzv. lunte. Pravili smo neke eksplozivne naprave u konzervema i to oružje je uglavnom bilo efikasno ukoliko priđemo neprijatelju na deset metara ali davalo je ljudima sigurnost. Ono što nas je najviše održavalo je  spremnost i patriotizam tih mladih ljudi koji su odgajani u duhu da brane državu. Bili smo i mi rasterećeniji jer smo bili svjesni da smo u sastavu države i da je branimo ta. I dalje smo imali problem logističke podrške, a to je nedostatak oružja i hrane jer je na našem prostoru boravio veliki broj izbjeglih i raseljnih koji su bili uključeni u naše formacije kako bi učestvovali u odbrani ovih prostora”, sjeća se Pelam.

 

Cvijeće na šehidsko mezarje položio je I Edin Aganović, ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde.

“I u ovim teškim vremenima zahvaćenim globalnom pandemijom izuzteno je važno da obilježimo ovaj značajan datum u novijoj historiji BiH i da se bar na simboličan način  prisjetimo tada jedine legitimne vojske i njhove odbrane naše domovine. Nažalost, zbog složene epidemiološke situacije na ovaj način obilježavamo ovaj datum, a kako je poznato u prošloj godini smo trebali imati centralnu manifestaciju obilježavanja Dana Armije RBiH na našim prostorima, sve bili dogovorili i izdefinisali, ali desila se pandemija koronavirusa i u prošloj godini bili smo prinuđeni da na simboličan način to obilježimo. Međutim, to ni kojem slučaju ne umanjuje sam značaj tog datuma, a nadam se da će doći i neka bolja vremena i da će proći pandemija koronavirusa i da ćemo slijedeće godine na dostojanstveniji način obilježiti ovaj datum. Mi ćemo pokrenuti inicijativu, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole da se slijedeće godine na našim prostorima održi centralna manifestacija obilježvanja Dana Armije RBiH”, kaže Aganović.