Roditelji u Goraždu izlaze na proteste zbog produženja online nastave

Neformalna grupa roditelja u Goraždu organizirat će u nedjelju 18. aprila protestnu vožnju budući da su se Krizni štab i Vlada BPK-a Goražde oglušili o njihove zahtjeve da se djeca vrate na nastavu u školske klupe.

Vlada ovog kantona danas je donijela odluku o produženju mjera na još sedam dana, a to uključuje i online nastavu, a istovremeno zadužila Ministarstvo obrazovanja da u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo dostavi mišljenje o prestanku modela online nastave u školama.

Ovakva odluka nije naišla na odobravanje dijela roditelja koji zahtjevaju prekid online nastave i povratak djece u školske klupe.

“Vlada je donijela odluku da se online nastava produži za još sedam dana, a za javnost ponovo nema objašnjenja zašto?. Na online nastavu se u BPK-a Goražde prešlo 22.03. na vrhuncu ‘trećeg vala’, a ovim prijedlogom bi se produžila do 26.04. a onda bi se ponovo ‘sagledavalo stanje’ i donijela odluka o nastavku nastave. Poznato nam je da postoji niz relevantnih naučnih istraživanja da škole nisu izvor zaraze, da djeca nisu kriva za prijenos zaraze i porast broja zaraženih, da su škole praktično bile jedina mjesta u gradu gdje su se u potpunosti poštovale preventivne epidemiološko-higijenske mjere. Protivljenje online nastavi iskazali su i poslodavci BPK-a. Također, ni tokom ‘trećeg vala’ nije došlo do prekida nastave u školama za učenike od 1 – 5 razreda osnovne škole u FBiH, osim u tri kantona BPK-a Goražde, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, koji su prešli na isključivo online nastavu za sve, dok su se drugi učenici već vratili ili se ovih dana vraćaju u školske klupe”, naglašavaju u Neformalnoj grupi roditelja.

Zahtjevaju i informacije o tome koje aktivnosti će vlasti poduzeti da naredna školska godina bude isključivo u školskim klupama.

Zbog svega roditelji će se okupiti u nedjelju 18. aprila ispred Tržnog centra Bingo odakle će krenuti protestna vožnja, dok mirne proteste najavljuju za nedjelju 25. aprila.

Javno su se obratili i prosvjetnim radnicima ističući da protesti nisu usmjereni protiv njih i njihovog rada te da cije ne njihov trud i zalaganje u procesu online nastave.

“Ovo je borba za našu djecu u školskim klupama”, naglasili su iz Neformalane grupe roditelja.