Mladi u Goraždu zasadili ukrasno drveće i voće u najljepšem gradskom parku

Najljepši goraždanski park “Plavi cvijet” bogatiji je za 45 sadnica japanske trešnje i deset sadnica voća koje je obezbjedio World Vision BIH, a zasadili su ih mladi ljudi iz Goražda.

Svi radovi su obavljeni pod nadzorom arhitekte Edina Bukovice, inače autora projekta “Plavog cvijeta”. Iako će njegova puna ljepota biti vidljiva tek nakon 10-tak godina današnja akcija je prvenstveno namjenjena generacijama koje tek dolaze, poručili su učesnici akcije.

“Svjedoci smo da se širom BIH zelene površine pretvaraju u gradilišta i da bivaju okovane betonom, što je slučaj i u Goraždu, I zato je ovaj poduhvat mladih okidač promjene tog trenda i sigurno će doprinijeti očuvanju zelenih površina na području Goražda kao i formiranju novih parkova koji će biti ispunjeni zelenilom i ukrasnim biljkama što će u konačnici uljepšati našu životnu okolinu. Osim tpga mi mladi imamo priliku nešto lijepo ostaviti generacijama koje dolaze poslije nas”, kaže Admir Oglečevac.

Mladi ističu da Goražde nema mnogo ukrasnog drveća pa su odlučili realizovati akciju sadnje Japanske trešnje kako bi dali mali doprinos izgledu grada.

“Plavi cvijet je lokacija koju smo izabrali jer taj dječiji park ima problem sa nedostatkom hlada u ljetnim danima i tako smo došli do zajedničkog rješenja. Nadam se da ćemo i budućnosti nastaviti sa očuvanjem zelenih površina u našem gradu, a i da će se ostatak mladih u Goraždu pa i u cijeloj BIH odlučiti da na neki način doprinesu svojoj zajednici. Zahvaljujem se World Visionu koji je prepoznao naš projekat, također i gospodinu Edinu Bukovicu idejnom arhitekti parka uz čiju pomoć smo naš projekat priveli kraju, i radnicima Agropodrinja koji su izbušili rupe za sadnju drveća i olakšali nam posao”, ističe Meris Dragolj.

Organizacija World Vision će i u narednom periodu podržati projekte na području Goražda koji se odnose na uključivanje djece i mladih u različite aktivnosti.

“Cilj nam je poboljšanje kvaliteta života i dobrobit djece i mladih. Drago nam je što je akcija uspješno protekla i što će mnoga djeca u narednom periodu imati još funkcionalniji i ljepši prostor za druženje i igru”, kazala je Edisa Ahmetspahić, koordinatorica za razvoj zajednice World Visiona.