Jedna osoba pozitivna na koronavirus, opada broj zaraženih

U BPK Goražde danas bilježe samo jedan pozitivan slučaj zaraze koronavirusom, a situacija je daleko povoljnija ističu u Zavodu za javno zdravstvo ovok kantona.

„Prošlog vikenda smo imali 125 aktivno zaraženih osoba, a danas 47. Broj oboljelih opada, ali nema mjesta opuštanju, trebamo i dalje biti veoma oprezni“, kaže dr.Medina Bičo, direktorica Zavoda.

Povoljna epidemiološka situacija znači i povratak učenika u školske klupe već sutra nakon odluke kantonalne vlade i Kriznog štaba da se ovaj dio mjera  nakon više sedmica prekine. Prekid online nastave tražila je i Neformalna grupa roditelja koja je odustala od protesta koji su bili najavljeni za danas.

BPK Goražde već mjesecima bio je među tri kantona u FBIH u kojima je situacija sa pandemijom bila najteža.

“Obično kad se mjere popuste onda se ljudi ponašaju kao da korone više nema, i to nas uvijek dovede u veoma tešku situaciju. Moramo biti oprezni, smrtnost je veoma velika, naš kanton je cijelo vrijeme bio u teškoj situaciji. Moramo svi biti svjesni da pandemija nije nestala i da mnogo toga zavisi od nas samih”, kaže dr.Bičo.

U protekla 24 sata testirano je 14 uzoraka, od čega je jedan pozitivan na koronavirus. Četiri osobe su se oporavile.Ukupno je 47 aktivno zaraženih, u izolaciji se nalaze 144 osobe, hospitalizirano je šest osoba u Covid odjelu Kantonalne bolnice, a sedam na KCUS.

Do danas je 75 osoba preminulo od posljedica koronavirusa, dok se 1908 osoba oporavilo.