Pojačane mjere za prvomajske praznike

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, u susret prvomajskim praznicima,  upozorili su građane da je još uvijek na snazi Plan pojačanih mjera i aktivnosti na kontroli poštivanja svih preporuka  i naredbi kriznih štabova.

Po riječima direktora uprave Emka Rizvanovića, inspektori će na terenu raditi i tokom praznika

„ Epidemiološka stuacija na području BPK Goražde  jeste povoljnija, međutim sve naredbe osim nošenja zaštitnih maski  na otvorenom prostoru su još uvijek na snazi tako da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja sa planom pojačanih kontrola – istakao je  Rizvanović.

Napomenuo je da će, iako dobar dio privrednih društava tokom praznika neće raditi, akcenat u smislu pojačanih kontrola u predstojećim danima biti stavljen na ugostiteljske objekte i goraždanska izletišta.

„ Znamo da tradicionalno naši građani prvomajske praznike provode na izletima, i ovom prilikom podsjećamo građane da je još uvijek na snazi naredba zabrane okupljanja više od 20 osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance od dva metra. Pozivamo  građane da se strogo pridržavaju ove naredbe jer će se vršiti kontrola okupljanja  na izletištima, a u suprtonom, predviđene su sankcije“ – upozorio je Rizvanović.

Istakao je da su inspektori Kantonalne uprave u proteklom periodu vršili pojačane kontrole poštivanja  mjera i naredbi  koje su na snazi.

„ Uprkos ograničenom broju inspektora, oni su na terenu bili maksimalno angažovani, radeći u dvije smjene,  uključujući i dane vikenda ali  trud nije bio uzaludan jer smo i na taj način dali doprinos da epidemiološka situacija u BPK bude prilično zadovoljavajuća. Sa tim akivnostima nastavljamo sve dok su mjere i naredbe na snazi, i dok krizni štabovi odnosno vlade ne odluče drugačije“ – kazao je direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.