Vjernici sa novim parohom danas farbali vaskršnja jaja: Podijelit ćemo ih sa sugrađanima islamske vjere

U porti crkve Svetog Đorđa u Novom Goraždu obavljaju se tradicionalne pripreme za doček velikog hrišćanskog praznika – pravoslavnog Vaskrsa. Vjernici su, zajedno sa novim parohom goraždanskim Markom Markovićem, danas farbali vaskršnja jaja.

– Tradicionalno, jaja se farbaju u crvenu boju, a onda u ostale boje. Kako ko može, u skladu sa mogućnostima. Ja sam ovo naučila od mojih roditelja, jer rođena sam na selu i sjećam se kako bi jutro djeca nailazila. Čim je zora svrate, kucaju na vrata i dobiju jaja – kazala nam je Dušanka Gigović.

Već drugu godinu Vaskrs se obilježava u ambijentu na koji utiče pandemija koronavirusa, ali jedan broj vjernika ispred crkve u Sopotnici ipak je odlučio da bude na okupu.

– Vaskršnja jaja se, inače, tradicionalno farbaju na Veliki petak. To je dan kada je Isus Hrist postradao i za ovaj dan je vezano niz lijepih običaja. Jedan od glavnih je upravo farbanje vaskršnjih jaja, koja namjeravamo da podijelimo našim sugađanima koji su u malo težoj materijalnoj situaciji, ali i našim sugrađanima islamske vjere u Goraždu. Da tako pokažemo tu bratsku ljubav koju svi treba da imamo u ove dana – kaže paroh Marko Marković.

On dodaje da pravoslavni vjernici dočekuju veliki praznik, koji treba da ujedini ljude.

– Veliki petak je tužan, ali mi hrišćani nismo ljudi koji tuguju i kod nas se sve završava sa radošću. Radost koja nam predstoji je radost Hristovog vaskrsenja, tako da nam poslije ovih tužnih dana dolazi radost nad radostima – ističe paroh Marković, uz tradicionalnu vaskršnju čestitku svim vjernicima.

avaz