Praznik rada na Drini: Plamen logorske vatre kod Goražda oživio sjećanje na “Titovo doba”

Prvomajski uranak koji je tradicionalno započinjao logorskom vatrom na poznatom izletištu Mravinjac kod Goražda, gdje se nalazi spomenik Josipu Brozu Titu, jedinstven u BiH, ove godine potrajao je tek do policijskog sata. Skromno i uz mali broj onih koji su željeli da se tradicija ne ugasi.

Zadatak je to goraždanskih antifašista, koji jedini i vode brigu o spomeniku Titu i cijelom kompleksu, koji se zahavljujući njima “otima zaboravu”.

Plamen logorske vatre nakratko je oživio fenomen “Titovog doba” kojeg se u Udruženju antifašista prisjećaju s nostalgijom kao vremena u kojem su tekli “med i mlijeko”, bez obzira što se sa ove vremenske distance ocjenjuje i drugačijim.

“Danas je sve skromno, skromnije i zbog pandemije ali nismo željeli prekinuti tradiciju. Svake godine uoči prvog maja mi imamo razne aktivnosti, čistimo spomen obilježje Josip Broz Tito i palimo vatru kao signal, priznanje, radnicima koji su se borili za svoja radnička prava. Nekad smo se okupljali u velikom broju oko logorske vatre. Ovaj put to nije moguće zbog mjera, ali smo željeli pokazati da nismo zaboravili šta simbolizuje. Solidarišemo se, odajemo priznanje i želimo da današnje generacije imaju bolje uslove rada iako bi danas radnička prava trebalo tražiti prava radnika intenzivnije”, kaže Uzeir Živojević, predsjednik Udruženja antifašista u Goraždu.

Najavljuje da će antifašisti i 4. maja na dan Titove smrti položiti cvijeće na spomeniku koji danas obilaze turisti sa prostora bivše Jugoslavije.

“Pandemija je zaustavila sve, ali ovdje su dolazili iz Slovenije, Hrvatske, čak i ljudi iz Austrije i Italije kojima je ovaj spomenik atrakcija”, kaže Živojević.