Prvomajska atmosfera u Goraždu ni približna nekadašnjim vremenima, izletnici poštuju mjere

Nakon mjeseci izolacije i borbe sa koronom Goraždani su ovaj 1. maj dočekali opuštenije od prethodnog, ali ni blizu godina prije korone kada su izletišta oko grada, a posebno uz Drinu bila puna.

Danas je to blijeda slika prošlih vremena, mali broj ljudi na izletištima, skromni roštilji, a na gradskim šetalištima skoro da i nema nikoga.

Kantonalna inspekcija najavila je pojačan rad tokom praznika i kontrolu poštivanja svih preporuka i naredbi kriznih štabova i to posebno ugostiteljskih objekate i goraždanska izletišta.

Građani uglavnom poštuju mjere, pa i one o zabrani okupljanja više od 20 osoba.

Pokazuju to i slike sa izletišta na Sadbi, nekoliko kilometara od Goražda gdje izletnici uživaju, ali uz poštivanje mjera.

Goraždani okupljeni u udruženju za ekologiju i rekreaciju “Val” potrudili su se da za ovakve prilike potpuno preurede lokaciju koja je izgledala veoma zapušteno i pretvore je u jedinstveno mjesto za boravak u prirodi.

“Svi su prepoznali našu želju da pomognemo gradu, da imamo uređenu zelenu površinu u blizini rijeke Drine gdje će moći ugodno provoditi svoje slobodno vrijeme. Nadamo se da “Val” neće ostati usamljen primjer kako lično možemo pokazati zdrav odnos prema prirodi i resursima koje Goražde ima, a koji nažalost nisu iskorišteni”, kaže AdoTataragić iz ovog udruženja.