Na području BPK 39 pozitivnih na Covid, jutros bez novozaraženih

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jutros nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Po riječima direktorice kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo,  testirana su dva uzorka u Kantonalnoj bolnici Goražde, koji su bili negativni na Covid 19.

–  Trenutno imamo 39 aktivno zaraženih osoba, dok se u izolaciji nalazi 90 osoba. U Covid odjelu Kantonalne bolnice na liječenju su tri pacijenta, dok su na klinici Podhrastovi u Sarajevu smještene četiri osobe iz Goražda. Od početka pandemije oporavilo se ukupno 1.939 osoba, dok je nažalost 77 preminulo od posljedica Covida-19 – precizirala je Bičo.

Navela je da je u protekloj sedmici testirano ukupno 130 osoba među kojima su bile 24 pozitivne.

Istakla je da se epidemiološka situacija u Kantonu postepeno stabilizuje, ali da se građani i dalje trebaju pridržavati mjera koje su na snazi.

– Bilo je okupljanja za prvomajske i vjerske praznike, zabilježene su velike gužve u trgovinskim radnjama. Mnogo je osoba koje su dolazile i iz drugh gradova ili država, tako da zaista moramo biti oprezni i teško je procijeniti da li će doći do pogoršanja situacije. Sve je do nas, jer ukoliko se ne budemo pridržavali mjera, postoji rizik od pojave infekcije u većem broju – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.