Goraždanski antifašisti odali počast Josipu Brozu Titu

Članovi Udruženja antifašista I boraca narodnooslobodilačkog rata (NOR), danas u 15.05 sati položili su cvijeće  pored jarbola, u spomen parku Josipu Brozu Titu u naselju Mravinjac, odajući počast doživotnom  predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji je preminuo upravo u to vrijeme, na današnji dan 1980. godine.

Jedinstven kompleks izgradili su stanovnici Mravinjca I Goražda iste godine, nakon Titove smrti. U spomen parku dominira betonski natpis “Tito”, petokraka I jarboli, dok 88 borova simbolizira isto toliko godina Josipa Broza.

“ Ovaj spomen-park opstao je zahvaljujući prije svih građanima Mravinjca ali I drugih koji su poštovali ono što je rađeno prije ovog rata. Bilo je ovdje nasrtaja, dolazili su da miniraju I slično ali su im se mještani suprotstaivili. Mjesto je bilo zaraslo, ali uspjeli smo ga urediti ponovo, I dovesti u stanje sa kojim smo zadovoljni, a imamo I projekat da ga dodatno uredimo” – kaže predsjednik udruženja Uzeir Živojević.

Član udruženja Mirsad Karović ističe da se rado sjeća “titovog” vremena u kojem je, kaže, sve imalo smisla

“ Odrastao sam kao Titov pionir, život bio prelijep. Imali smo slobodu kretanja, druženja, firme radile, jedno riječju –živjelo se. Danas, da ne povjerujem koji preokret. Zavadiše nas, uništili su sve što se može uništiti, privatizirali. Radnika nigdje, živoz zamro I nazor se živi, ni privrede, ni culture, ma ništa” – ističe Karović.

Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine, čime je nestala  i zemlja kojom je vladao, a s njom i brojni spomenici koji su doživjeli sličnu sudbinu.  Goražde je jedan od rijetkih gradova koji čuva sjećanje na to vrijeme. Spomen-park u naselju Mravinjac, vidljiv sa svih strana, plijeni pažnju slučajnih prolaznika i putnika namjernika. Smješten na lijevoj obali Drine, na magistralnom putu Goražde-Foča, odnosno Beograd-Dubrovnik, dominira ovim naseljem, koje je po njemu postalo prepoznatljivo još od vremena kada je izgrađen.