Potpisan ugovor o sufinansiranju Resursne sobe

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Arman Bešlija i direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde Emina Selimović danas su potpisali ugovor o sufinansiranju rada Resursne sobe  za osposobljavanje i rad sa djecom sa poteškoćama u učenju.

Resursna soba u cilju podsticanja ranog rasta i razvoja djece, djeluje u sklopu JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde, a resorno ministarstvo za sufinansiranje njenog rada u ovoj godini izdvojit će 30.000 KM.

Po riječima ministra Armana Bešlije, ovo je jedna od mjera ministarstva s ciljem unaprijeđenja kvaliteta u predškolskom obrazovanju

„ Nažalost, velika je potreba za ovakvim projektima jer imamo sve veći broj djece ometene u psiho-fizičkom razvoju koja dolaze u Resursnu sobu i moramo ih pripremiti u ranoj fazi rasta i razvoja, kako bi ih osposobili za dalje školovanje,  osnovno i srednje obrazovanje. Ovaj projekat je jedan od onih koji u kontinuitetu provodi ministarstvo obrazovanja, prethodnih godina je to činilo u saradnji sa ministarstvom za socijalnu politiku, a ove godine sredstva u iznosu od 30.000 KM  u potpunosti izdvaja ministarstvo obrazovanja, u svrhu sufinansiranja svih aktivnosti Resursne sobe“ – pojasnio je Bešlija.

Direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde Emina Selimović naglasila je da je riječ o značajnim, duplo većim sredstvima u odnosu na ranije, kojima će se omogućiti ostvarenje svih prioritetnih ciljeva u radu Resursne sobe

„ Najvažniji ciljevi su jačanje postojećih kapaciteta i sposobnosti kroz svih pet razvojnih oblasti kod ranog rasta i razvoja djece. Trenutno je uključeno 24 djece, deset iz jednog , pet iz drugog vrtića, šestero djece iz lokalne zajednice i troje iz osnovne škole. Radi se individualno sa djecom, izrađuju se individualni razvojni planovi u kojima se tačno zna koliko je to odstupanje djece od hronološkog rasta i njegovog napretka a takođe savjetodavno se radi i sa roditeljima i na kraju  sa lokalnom zajednicom“ – kazala je Selimović.

Dodala je da postoji velika  saradnja i sa timovima odgajatelja u vrtićima gdje se rade zajedničke radionice i svi su uključeni u individualni plan sa roditeljima, a ciljevi se određuju individualno za svako dijete.

„ Resursna soba je nastavila raditi nakon što je Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje  preuzela vrtić SOS u sklopu kojeg je ranije djelovala. U Resursnoj sobi imamo djecu iz oba vrtića, „Sunce“ i „Zvjezdice“ kao i iz lokalne zajednice,   što je posebno važno, jer to je prepoznato kao mjesto na kojem možemo pružiti pomoć i djeci koja nisu uključena u cjelodnevni boravak“ – kazala je Selimović.