Grupa migranata, među kojima ima djece, nakon 20 dana lutanja šumama stigla u Goražde

Oko 60 migranata iz Afganistana među kojima su žene, djeca i starije osobe nakon više od 20 dana lutanja stiglo je iz pravca Crne Gore u Goražde.

Navodno su iz Albanije prešli u Crnu Goru, a potom u BIH, te nakon dužeg hodanja šumama stigli do Goražda. Trenutno se nalaze pred kancelarijom Odjela za strance u krugu MUP-a BPK Goražde.

Kako su nam kazali u MUP-a BPK Goražde među migrantima je 22 malodobne djece. Umorni i izgladnjeli čekaju da ih službenici Odjela za strance evidentiraju te ih proslijede u prihvatni centar u Hadžićima.

U Goraždu ne postoji bilo kakav prihvatni centar, procedura za ovu populaciju je takva da se migranti evidentiraju, a potom upute u Azilantski kamp u Hadžićima.

U međuvremenu migrantima su se za obroke pobrinuli goraždanski policajci. Redovno to čine u ovakvim situacijama, skupljajući novac između sebe kako bi im omogućili bar jedan obrok.

Nezvanično, u narednom periodu se očekuje i veći priliv migranata, a ovako kompleksne probleme neće moći rješiti tek humanost goraždanskih policajaca koji su spemni izdvojiti novac za njihove obroke.