Izdata građevinska dozvola za crkvu Drinskih mučenica u Goraždu, gradnja počinje u julu

Služba za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i raseljena lica Grada Goražda izdala je rješenje o odobrenju za gradnju crkve baženih Drinskih mučenica u Goražde čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

Ovo je potvrdio don Josip Tadić, goraždanski župnik te najavio početak gradnje crkve u julu mjesecu ove godine.

“Petog maja je potpisana građevinska dozvola za crkvu blaženih Drinskih mučenica. Platili smo 12.000 KM za rentu i alternativno sklonište. Uskoro počinjemo s izgradnjom. Nadam se do početka sedmog mjeseca. Drvo sporo raste, ali je zemlja strpljiva”, kazao je Tadić.

Tadić pojašnjava da se cijeli proces oko izdavanja dozvole “otegnuo” zbog izrade novog projekta crkve.

“Također i zbog dorade novog projekta koji ima projekt zaštite na radu, protupožarni sustav. Za nas je ovo značajno jer su ove časne sestre uzdignute na čast oltara. Vatikan ih je proglasio Blaženicama, a kroz njihovu patnju i stradanje sadržana je patnja i stradanje svih nedužnih ljudi ovog kraja. Bilo ne ponovilo se”, kaže Tadić.

U ovoj godini se obilježava 80 godina od stradanja Drinskih mučenica, ali i 10 godina od kada ih je Vatikan proglasio blaženim.

“U svemu tome ima mnogo simbolike, tako da je ova godina jako značajna za sve nas. Planirali smo ukroviti crkvu u ovoj godini, nadam se da ćemo do tada uspjeti izdati i monografiju Župe Goražde”, ističe Tadić.

Za gradnju crkve Drinskih mučenica, sestara Marije Jule Ivanišević i četiri časne sestre koje su 2011. godine, odlukom pape, proglašene blaženima, ovdašnja Župa sv. Dominika dobila je dozvolu od lokalnih vlasti, a Vrhbosanska nadbiskupija sa predstavnicima grada Goražda potpisala kupoprodajni ugovor o kupovini zemljišta za gradnju crkve.

Kompleks izgradnje budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade kantonalnih institucija, na svega 150 metara udaljen od spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Drinske mučenice, sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojnc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskog porijekla Marija Bernadeta Banja, zarobili su četnici u samostanu na Palama, u decembru 1941. godine.

Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima,76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, a sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija zatvorene su u tadašnju kasarnu.

Tokom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacilli u Drinu.