Na području BPK Goražde bilježi se veći priliv migranata

Na području Bsoanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u proteklih nešto više od mjesec dana zabilježen je pojačan priliv migranata – povrdio je šef Odsjeka za analitiku i zaštitu tajnih podataka MUP-a BPK-a, Mirsad Kamenica.

Podsjetio je da je prošle sedmice u Goraždu evidentirana veća grupa stranih državljana bez identifikacionih dokumenata

„ Patrola policije je 7.maja pronašla tri grupe stranih državljana od ukupno 60 osoba za koje se sumnja da su ilegalni migranti porijeklom iz Afganistana, među kojima je bilo i 22 maloljetne djece. Oni su predati na daljnji rad službenicima Ministarstva sigurnosti BiH – terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Goraždu, na daljnje postupanje“ – pojasnio je Kamenica uz napomenu da je 31 lice registrovano i tokom aprila.

Istakao je da se sa boljim vremenskim prilikama, u narednom periodu  očekuje i prolazak  većeg broja migranata kroz ovaj dio BiH

„ Pretežno oni dolaze iz pravca Čajniča, odnosno Crne Gore i uglavnom mi poduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti. Migrante koje zateknu, naše patrole legitimišu, obavijeste Graničnu policiju BiH  i, ako se radi o vojno sposobnim obveznicima GP dolazi po njih i vraćaju ih u državu iz koje su došli. Ukoliko se radi o porodicama sa malom djecom, starijim ili bolesniima, oni se predaju terenskom centru Službe za poslove sa strancima Goražde i oni poduzimaju daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti“ – poajsnio je Kamenica.