Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 87.redovnoj sjednici utvrdila je Konačnu listu za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima I i II ciklusa studija za studijsku 2020/2021.godinu.

 

U ovoj studijskoj godini stipendirat će se 181 student za što će biti izdvojeno 176.890 KM, a ministar za obrazovanje dobio je od Vlade saglasnost i za potpisivanje Ugovora o dodjeli studentskih stipendija sa studentima koji se nalaze na danas usvojenoj listi.

 

Prije toga, Vlada je usvojila izmjene programa utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport na ekonomskih kodovima Tekući transferi pojednicima-isplata stipendija i Ostalo za 2021. godinu kako bi se stvorile pretpostavke za povećanje sredstava predviđenih za stipendiranje studenata.

 

Usvojeni su takođe i programi utroška sredstava u budžetu ovog ministarstva na ekonomskim kodovima: Tekući transfer za kulturu i Tekući transfer za mlade u iznosima od 40.000 i 10.000 KM, kao i Konačni Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2021.godinu Redovni programi – kvalitetni sport (priprema i takmičenja), kantonalni savezi, sport lica sa invalititetom. u ukupnom iznosu od 361.266 KM.

 

Nakon razmatranja, Vlada je usvojila izvještaje o izvršenju budžeta BPK-a Goražde i o utrošku tekuće budžetske rezerve BPK-a Goražde za period januar – decembar 2020.godine te ih uputila u skupšinsku proceduru.

 

U skupštinsku proceduru, nakom razmatranja, proslijeđeni su operativni i finansijski izvještaji o radu Kantonalne uprave za šumarstvo BPK-a Goražde,JZU Kantonalna bolnica Goražde i JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde za 2020.godinu.

 

Nakon razmatranja Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH,Vlada je prihvatila mišljenje Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose kao svoje i uputila ga Skupštini BPK u dalju proceduru.

 

Usvojena je Odluka o visini potrebnih prihoda za zadovoljenje stambenih potreba, te data saglasnost za isplatu subvencija profitne marže za tri firme s područja BPK u skladu sa Ugovorom o poslovnoj saradnji za plasiranje linije finansiranja uz subvencioniranje dijela profine marže za privredna društva i obrtnike koji posluju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, zaključenim između Vlade BPK i BBI banke d.d. Sarajevo.

 

Na kraju sjednice, Vlada je usvojila zaključak da se privrednom društvu Ginex uputi dopis sa molbom da u skladu sa svojim mogućnostima i ove godine sponzoriše sportske klubove s područja našeg kantona.

 

U drugom zaključku Vlada je prvi dan Ramazanskog bajrama 13. maj, proglasila neradnim danom, dok će se drugi dan Bajrama, onima koji praznuju, odbiti od godišnjeg odmora.