Zavodu za javno zdravstvo BPK dopremljene 290 doza vakcina

Zavodu za javno zdravstvo BPK  Goražde danas je dopremljeno 290 doza vakcina protiv Covida-19.  

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo napominje da je riječ o vakcinama različitih proizvođača 

“ Isporučeno nam je 50 doza vakcine AstraZeneca koje su namjenjene za revakcinaciju, 50 doza Pfizer koje su predviđene za zdravstvene radnike I 180  doza Sinofarm vakcine sa kojom će biti nastavljena imunizacija rizičnih grupa stanovnika u porodičnim ambulantama, a riječ je o starijima od 65 godina I hroničnim bolesnicima” – precizirala je Bičo.  

Najavila je da se u narednom periodu, u skladu sa nabavkom vakcina, očekuju  i nove doze sa kojima će biti intenziviran proces imunizacije na području ovog kantona  

“  Očekujemo I isporuku većeg broja doza vakcine Pfizer, čime će se povećati procenat imunizacije na području BPK Goražde. Interes građana je mnogo bolji nego na početku I oni se svakodnevno prijavljujuu svoje matične ambulante. Na neki način i odgovara nam što se dopremaju manje količine doza koje odmah možemo distribuirati u domove zdravlja, odnosno do krajnjih korisnika” – istakla je dr. Bičo.  

Naglasila je da je epidemiološka situacija na području BPK Goražde bolja u odnosu na proteklu sedmicu 

” Trenutno je 38 osoba pozitivno na korona virus, dok se u izolaciji nalazi 75 lica, a tokom nedjelje nije bilo novih testiranja. U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde nalaze se dva pacijenta, dok su na klinici Podhrastovi u Sarajevu na liječenju dvije osobe. U protekloj sedmici incidenca obolijevanja je bila 86, sa 20 novih slučajeva, što je za četiri manje u odnosu na sedmicu prije. Nažalost protekle sedmice imali smo tri smrtna slučaja” – kazala je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.   

Od početka pandemije Covid 19 na području BPK  oporavilo se 1957 osoba, dok je zbog posljedica korona virusa  preminulo 80 osoba.