BPK: Ustavni sud FBiH odbacio zahtjeve Milović i Velić

Ustavni sud Federacije BiH donio je riješenje kojim se odbacuje zahtjev smjenjene Predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Daliborke Milović (LS)  i zamjenice predsjedavjuće Skupštine Edite Velić (DF) za rješavanje spora sa Skupštinom BPK Goražde u vezi sa održavanjem 10.vanredne sjednice Skupštine održane 5. februara ove godine.

Ustavni sud proglasio se nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu jer, kako se navodi u riješenju,  njegovi podnosioci  nisu ovlaštena lica za pokretanje postupka za riješavanje spora pred Ustavnim sudom FBiH iz razloga što Ustavom FBiH nije previđeno riješavanje spora unutar institucija kantonalne vlasti.

Ustavni sud FBiH je na sjednici bez javne rasprave ovo riješenje donio jednoglasno.

Smijenjene Milović i Velić osporavaju održavanje 10.vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde od 5.februara ove godine koju je sazvao zamjenik predsjedavajućeg Skupštien BPK Edim Fejzić te sve odluke donsene na toj sjednici, o razriješenju i imenovanju predsjedavajuće i zamjenice predsjedavajuće Skupštine te odluke premijera BPK Goražde o razriješenju i imenovanju ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde. Pomenutu sjednicu Milović i Velić osporavaju zbog povrede Ustava FBiH, Ustava BPK Goražde i Poslovnika o radu Skupštine BPK Goražde te su od Ustavnog suda FBiH zatražile da nakon provedene javne rasprave donese presudu kojom se to utvrđuje