Goraždansko muftijstvo: Bajram-namaz klanjan sat kasnije u odnosu na ostatak BIH

Sat nakon što su muslimani širom BiH klanjali bajram-namaz, učinjeno je to u svim džamijima i mesdžidima na području goraždanskog muftijstva. Klanjan je 40 minuta prije izlaska sunca, a program u džamijama počeo je 15 minuta prije bajram-namaza.

Pomjeranje termina klanjanja bajram-namaza omogućeno je instrukcijama Rijaseta Islamske zajednice, što je učinjeno iz praktičnih razloga, tako su bar pojasnili iz goraždanskog muftijstva.

“S obzirom na trajanje policijskog sata u Federaciji BiH do pet sati ujutro, termin bajram-namaza pomjeren je kako bi se džematlijama, posebno u povratničkim mjestima omogućilo da klanjaju u svojim džematima, što u skladu sa prethodnim terminima ne bi mogli stići. U dogovoru sa glavnim imamima termin je pomjeren da bi se olakšalo ljudima i ujedno doprinijelo rasterećenju vjerskih objekata u većim sredinama te omogućilo i poštivanje epidemioloških mjera”, pojasnili su iz muftijstva.

Najveći broj vjernika uz poštivanje epidemioloških mjera okupio se u džamiji Kajseriji gdje je bajram-namaz predvodio Esad ef. Grabus, dok je hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić.

Centralna bajramska svečanost za područje goraždanskog muftijstva održana je u obnovljenoj džamiji u Orahovci na području Medžlisa IZ Višegrad, gdje je prvi put klanjan bajram-namaz nakon agresije na BIH. Bajra-namaz je predvodio muftija goraždanski, Remzija ef. Pitić.

Na nivou Muftijstva sutra će biti obilježen drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida. Planiran je obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke, a pred duše svih šehida u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu predviđeno je učenje hatme dova, koju će proučiti imami, džematlije i polaznici mektebske nastave Medžlisa IZ Goražde.