Održano 23.mektebsko takmičenje na niovu goraždanskog muftijstva

– Na nivou Muftijstva goraždanskog održano je 23. po redu mektebsko takmičenje. Polaznici su i ove godine pokazali zavidno znanje u različitim disciplinama, a najuspješniji su ostvarili pravo učešća na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta IZ u BiH koje će se  početkom juna u Sarajevu.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević podsjeća da je na ovaj način nastavljen kontinuitet takmičenja, koji je prekinut prošle godine zbog epidemiološke situacije.

„ Hvala Bogu, uspjeli smo organizirati takmičenje na kojem su pravo učešća imali polaznici svih naših mekteba medžlisa sa prostora Muftijstva goraždanskog. Učešće  je uzelo 62 takmičara u dvije kategorije, njih 38 u kategoriji općeg znanja i 24 takmičara u učenju Kur'ana kiraet. Oni su bili razvrstani u tri kategorije, mlađi uzrast – do 6.razreda i stariji uzrast, a prvi put ove godine imali smo i takmičenje „Mladi talenti“  za učenike do 3. razreda osnovne škole, zadovoljni smo rezultatima i naravno čestitamo svim polaznicima, mualimima i roditeljima“ – kazao je ef. Čaušević.

Pravo učešća na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta IZ U BiH koje će se održati 6.juna u Sarajevu stekli su kandidati koji su na nivou muftijstva u disciplinama općeg znanja i kiraeta za kategorije mlađi i stariji uzrast osvojili prva mjesta a to su Fatima Forto, Amin Aleta, Nadir Šuman i Amina Džafić.  Najuspješniji mualim na ovogodišnjem takmičenju je Bećir ef. Herak iz mekteba Stara čaršija – Goražde,  čiji su polaznici ostvarili  najbolje rezultate.

U Službi za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog naglašavaju važnost mektebske pouke koju na ovom području pohađa oko 800 djece, a na njihovo interesovanje nije uticala ni  pandemija

„ Obim polaznika je otprilike na nivou prethodnih godina, dobar dio naše djece dolazi i svijest kod roditelja je prisutna o potrebi slanja djece u mektebe. Naravno, ima i onih koji smatraju da je dovoljno da djeca pohađaju vjeronauku u školi i da je dovoljno to znanje koje stiču o vjeri. Međutim, mi uvijek pozivamo roditelje da se uključe i pošalju svoju djecu u mektebe posebno iz razloga što je tu više praktični dio znanja koje realno ne mogu kroz škole niti spoznati ni iz praktičnih razloga realizirati“ – naglasio je ef. Čaušević.