Vakcinisano oko pet posto stanovnika BPK Goražde

– Proces imunizacije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde protiče u skladu sa dostupnošću vakcina i dosad je sa jednom dozom vakcinisano 1105 građana dok je dvije doze dobilo njih 244 – istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo I Vlade BPK Goražde.

 

Po riječima direktorice Zavoda dr. Medine Bičo, okončana je vakcinacija 268 radnika zaposlenih u zdravstvu, 58 štićenika I uposlenika Doma za stara I iznemogla lica Goražde te 779 građana koji pripadaju rizičnim grupama stanovništva

“Dosad smo ukupno vakcinisali oko 4,8 posto  od ukupnog broja stanovništva. Od toga je 971 osoba sa područja Grada Goražde, 52 iz općine Pale u FBiH i 82 u općini Foča u BiH. Interes za vakcinaciju svakodnevno raste, I sa prvobitnih 1.000 prijavljenih, kada su u pitanju starije osobe i hronični bolesnici, taj brojka je sa današnjim danom dostigla oko 4.000 osoba” – precizirala je Bičo. .

Dodala je da se, u skaldu sa  dinamikom pristizanja vakcina, zahvaljujući dobroj  organizovanosti porodičnih ambulanti,  oneu veoma kratkom roku distribuiraju do  krajnjih korisnika.

“ U ovoj sedmici očekujemo isporuku novih doza, ukupno 72 doze Pfizer vakcine i 270 AstraZenece koje će se koristiti za prvu dozu i dobit ćemo 100 doza koje će biti iskorištene za revakcinaciju ranije vakcinisanih” – istakla je ona.

Naglasila je da se može biti zadovoljno  epidemiološkom situacijom u ovom kantonu gdje trenutna incidenca obolijevanja iznosi 26 na broj stanovnika, što je, po riječima dr. Bičo izuzetno dobro jer takva situacija nije bila od polovine februara.  

U protekloj sedmici, od ukupno 114 testiranih, zabilježeno je šest  pozitivnih na  COVID-19, dok se 19 lica oporavilo i nisu registropvani smrtni slučajevi. Trenutno je u BPK šest pozitivnih osoba, 16 je izolaciji, dok se jedan pacijent nalazi na liječenju u izolacijskoj sobi Kantonalne bolnice Goražde.   

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocjenila je da je, uprkos smanjenim kapacitetima, ovaj kanton  dobro odgovorio u borbi protiv COVID-19  

“ Poznato je da mi imamo po jednog epidemiologa i anesteziologa te da nemamo pulmologa i infektologa, ali da smo zahvaljujući zajedničkom angažmanu i koordinaciji, prije svega slušajući struku kada je u pitanju donošenje određenih mjera, uspjeli da budemo danas kanton sa malim brojem aktivnih slučajeva na virus. Trenutno ih je šest i već dva dana nemamo apsolutno pozitivnih, incidenca je jako niska a ono što ohrabruje jeste da se preko 2.000 sugrađana oporavilo” – kazala je Obuća. 

Ohrabrujućom je ocijenila činjicu da je vakcinisano oko pet posto stanovništva u BPK Goražde 

” Nastavit ćemo i dalje sa imunizacijom iz razloga što  će u narednom periodu svakodnenvo dolaziti vakcine što iz COVAX mehanizma što iz drugih izovora, tako da se nadamo da ćemo spremno dočekati jesen sa večim brojem ljudi koji su prebolili virus i onih koji su vakcinisani” – kazala je ona. 

Premiejrka BPK Goražde dodala je da, prema podacima Zavoda, testova ima dovoljno, preko 2.600, što znači da će testiranja biti nastvaljena a, kako je kazala, po potrebi će se planirati  vakcinacija u skladu sa Planom  Zavoda za javno zdravstvo  sa kojim je upoznata i Vlada BPK Goražde, koja je od početka usmjerila napore i sredstva na jačanje zdravstvenog sistema.

” Tu prije svega mislim na  Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja ali Zavod za javno zdravstvo jer smo mi svjesni da se mora više ulagati u ovu ustanovu. U toku 2021. godine a što smo danas dogovorili sa direktoricom, dat ćemo maksimalnu konkretnu podršku i jačat ćemo kapacitete Zavoda za javno zdravstvo, materijalno-tehnički ih osposobljavati, tako da ćemo mi spremno dočekati ne samo boru protiv virusa COVID-19 već i bilo koju pandemiju koja bi se eventualno desila” – najavila je premijerka BPK Goražde.