Ministar Halilović: Prilikom organizacije maturskih večeri poštovati naredbe

Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na sjednici je ocijenio da je epidemiološka situacija na području ovog kantona zadovoljavajuća ali da se građani i dalje moraju odgovorno ponašati.

Uz naredbe i preporuke federalnog kriznog štaba koje su usvojene, razmatran je i dopis Vijeća učenika osnovnih i srednjih škola, vezano za organizaciju maturskih večeri.

Predsjednik kriznog štaba, ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović pojašnjava da organizacija maturskih večeri nije zabranjena, kako se to shvatilo u javnosti, već da je potrebno poštivati naredbe i mjere koje su na snazi.

– Prema dopisu Vijeća učenika, planiran je veći broj učesnika od dozvoljenog i štab je stava da se mora poštovati federalna i kantonalna naredba o ograničenom okupljanju koja dozvoljava 70 osoba na otvorenom i 30 u zatvorenom prostoru. Dakle, na organizatorima i ugostiteljskim objektima je da to ispoštuju, što ne znači zabranu održavanja matura – kazao je Halilović.

Dodao je da je na sjednici štaba usvojena i naredba kojom se zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde nalaže da nastave pružati zdravstvene usluge pacijentima u punom obimu, za koje su registrirane.