Obilježena godišnjica bitke za Zebinoj šumi

U Općini Foča u FBiH obilježena je 29. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajne na početku rata za odbranu Goražda.

Skromno i dostojanstveno u skladu sa trenutkim okolnostima, položeno je cvijeće na spomen obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora

Cvijeće na spomen obilježje  položile su delegacije Vlade BPK Goražde, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice koja je 25.maj uvrstila u kalendar najznačajnijih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Odata je počast svim herojima poginulim u prvoj ali i svim narednim bitkama na Zebinoj šumi.

Na današnji dan 1992.godine borci Armije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući hrabosti i požrtvovanosti, spriječili su daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu.

“ Ovo je jedna od prvih bitaka na ovom području I zaista smo zahvalni svim borcima koji su dali doprinos u odbrani ovih prostora. Odajemo počast poginulim borcima uz polaganje cvijeća a nadam se da ćemo naredne godine biti u prilici ovaj datum obilježiti u većem obimu” – kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Jedan od sudionika bitke na Zebinoj šumi Jasmin Haznadar prisjeća se vremena kada su borci Armije RBiH pod komandom rahmetli Zaima Imamovića, oslobodili ovaj prostor I spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga, prema Goraždu.

“ Rahmetli Zaim Imamović je isplanirao tu akciju da bi oslobodio Osanicu, jer su jake neprijateljske snage krenule na Goražde I uspjeli smo u tome, oslobođen je značajan teren I zauzete su velike količine MTS-a što je dalo veliki moral borcima Armije RBiH da napredujemo I dalje. Drago mi je da se ne zaboravljaju ovi datumi jer ovaj je jako bitan za grad Goražde i Osanicu” – kazao je Haznadar.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglašava da je I u trenutnim epidemiološkim okolnostima jako bitno da se njeguje kultura sjećanja a bitne događaje poput ovog

“ To je bio jedan od prvih napada koje su patriotske snage izvršile a koji slovi za jedan od najorganiziranijih  na području BIH u to vrijeme I ovo je bila   ključna bitka u kojoj je agresor zaustavljen u svojim nastojanjima da siđe u kotlinu Osaničke rijeke i da napreduje prema Goraždu. Bitno je da se sjetimo svih boraca koji dali svoje živote ali i onih koji su preživjeli I da sve to prenosimo mlađi generacijama” – kazao je Aganović.

Zebina šuma u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata bilaje  od strateškog značaja i stub odbrane kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote je dalo 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.