Ideja Sarajeva kao edukacijskog centra prezentirana američkim kongresmenima

Dalibor Miloš, Amer Bukvić, John Moolenaar, Robert Aderholt, Seid Fiuljanin i Ahmet Egrlić

 

Amer Bukvić predsjednik Uprave BBI banke prezentirao je danas u Sarajevu na sastanku sa američkim kongresmenima, republikancima Robertu Aderholtu iz Alabame i Johnu Moolenaaru  iz Michigana, ideju da Sarajevo postane regionalni edukacijski hub za studente iz cijelog svijeta. Sarajevo Business Forum (SBF) je inicijator ideje o novoj strategiji razvoja po ugledu na svjetske metropole, a jedan od ciljeva je da Sarajevo postane međunarodni edukacijski centar. Zato je potrebno, kako su istakli, da se u Sarajevo dovede jedan od prestižnih univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Dogovorili smo skoro formiranje zajedničkog tima koji bi radio na prezentiranju projekta najboljim univerzitetima iz Sjedinjenih Američkih Država. Ako uspijemo studente svih etničkih grupa iz država regiona, kao i međunarodne studente širom svijeta da dovedemo u Sarajevo, Sarajevo ćemo postaviti na globalnu obrazovnu mapu i ostvarili bismo viziju Sarajeva kao regionalnog centra obrazovanja. Ovaj projekat bi promovirao Bosnu i Hercegovinu u ekonomiju zasnovanu na znanju, što će pomoći i da se univerzitetski eksperti i naučnici koji sada rade vani a porijeklom su iz BiH, ponovo vrate kao predavači kod nas“, izjavio je nakon sastanka Amer Bukvić.

Inače, kako je navedeno u nedavno objavljenom prijedlogu ekspertnog tima Sarajevo Business Foruma, Sjedinjene Američke Države su svjetski edukacijski hub s najboljim univerzitetima i milionima stranih studenata. To je unosan ekonomski model jer mnogi od tih studenata ne samo da plaćaju ogromne školarine svake godine nego i mnogo više od toga – troše na život tokom studija. U.S. Department of Commerce izračunao je da su međunarodni studenti doprinijeli GDP-u SAD-a sa 45 milijardi dolara u 2018. godini. Prema ovom prijedlogu SBF tima, ukoliko bi u Sarajevo uspjeli privući 10 do 20 hiljada stranih studenata, to bi preporodilo ne samo ekonomiju grada nego bi imalo dugoročne efekte na promjenu mindseta i veću otvorenost naših ljudi za saradnju s drugim kulturama i religijama, što bi olakšalo i ekonomski razvoj, ali i EU integracije.