“Moramo biti hrabriji, odlučniji i uporniji te još intezivnije tražiti da se postupa po državnim strategijama i da se sprovode naši zakoni kako bi u konačnici oni koji su počinili ratne zločine i odgovarali“…

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa predsjednikom Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Kasimom Brdarom.

Tema sastanka kojem su takođe prisustvovali predsjedavajuća Skupštine Aida Sirbubalo i ministar za boračka pitanja Edin Aganović, bila je provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, a poseban akcenat razgovora bio je na procesuiranju velikog broja predmeta zločina počinjenih na području BPK Goražde i općina na prostoru Jugoistočne Bosne koji nisu procesuirani i za koje do sada niko nije odgovarao iako o njima i njihovim počiniocima postoji mnoštvo zadokumentovanih dokaza, dok je protiv pripadnika Armije RBiH i MUP-a s područja našeg kantona u periodu od 2013.godine do danas podignuta 21 optužnica i sve su potvrđene.

Još jednom ukazano je na nezadovoljstvo neprovođenjem Strategije, što pokazuje činjenica da ni nakon 29 godina za zločine počinjene na području Gornje- drinske regije, u periodu 1992-1995.godina, do sada niko nije odgovarao, iako su najviši organi vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde više puta ukazivali na taj problem, što je nedavno učinjeno i na sastanku održanom u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Sarajevu.

„Prema našim saznanjima, do sada su dvije optužnice u proceduri, ali niti jedna nije procesuirana i dovedena do kraja, što znači da za opsadu BPK Goražde, odnosno Grada Goražde koja je trajala 1.336 dana, bez struje, vode i komunikacija, uz neprestano granatiranje tokom koje je ubijeno premo 2000 civila, od toga 148. djece, niko nije odgovarao. Smatramo da je potrebno da budemo glasniji sa ovog područja i tražimo da se samo sprovede istina i zadovolji pravda. Nada se nikada ne treba izgubiti i mi koji smo izabrani od građana BPK Goražde kao nosioci najvećih funkcija moramo biti hrabriji, odlučniji i uporniji kada su u pitanju državne pravosudne institucije. Mi smo to i ranije radili, a sada ćemo još intezivnije tražiti samo da se postupa po državnim strategijama te da se sprovode naši zakoni kako bi u konačnici oni koji su počinili ratne zločine i odgovarali“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U revidiranoj Analizi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koju je sačinio Upravni odbor Fodnacije „Istina za Goražde“, a koju je prihvatila i Vlada BPK Goražde, navodi se da nije došlo do značajnijnijih promjena usmjerenih na procesuiranje manje složenih predmeta, u kojima se kao osumnjičeni i optuženi pojavljuju isključivo branioci velikog broja nedužnog zbijega naroda ispred kama zločinaca od sigurne smrti u opsjednutom Goraždu.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Kasima Brdara, borba za pravdu i istinu mora biti prioritet organa vlasti, a u borbi do tog cilja veliku podršku će pružiti kako Fondacija, tako i svi građani i patriote sa ovih prostora. Kako je istaknuo ovom prilikom, na primjeru Goražda najasnije se vidi rad i djelovanje Tužilaštva u BiH koje procesuira manje složene predmete, vrši fragmetaciju predmeta radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake, mijenjajući suštinu i karakter ratnih djejstava na ovom području.

„Nadam se a i ubijeđen sam u to da ćemo postići adekvatan rezultat te da ćemo doživjeti da napokon, nakon 29 godina, neko bude procesuiran za teška zlodjela koja su počinjena na ovim prostorima. Ovdje je ubijana mladost permanentno, stradalo je civilno stanovništvo, tako da ne smijemo zaboraviti i moramo istrajavati na tom bitnom pitanju. Ovo je za nauku, kako mi na ovom parčetu Drine to sve možemo da izdržimo-riječi su Kasima Brdara.

Skupština BPK Goražde na 10. redovnoj sjednici razmatrala je ovaj revidirani dokument te donijela niz zaključaka koje je uputila na adrese relevantnih institucija, ali prema riječima predsjedavajuće Aide Sirbubalo, do sada nikad nije dobila bilo kakav odgovor.

„ Do danas nismo dobili nikakav odgovor, što smatram da je vrlo neodgovorno tako da će Skupština ponovo pokrenuti pitanje problematike ratnih zločina i činjenice da niko nije odgovarao za te zločine“-ističe Sirbubalo.

www.bpkg.gov.ba