U BPK Goražde vakcinisano 6, 3 posto stanovništva

Proces imunizacije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde odvija se u skladu sa dopremanjem vakcina, a po riječima direktorice kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo, sve raspoložive doze su utrošene.

Na adresu Zavoda danas su dopremljene nove količine cjepiva od kojeg je veći dio namjenjen za revakcinaciju

“ Stiglo je 180 doza vakcina Sinofarm te 60 doza Pfizer I sve su namjenjene ra revakcinaciju, a takođe dopremljene su I 84 doze Pfizera namjenjene za prvu dozu, tako da će vakcinacija u porodičnim ambulantama biti nastavljena od sutra” – kazala  je dr. Bičo.

Naglasila je da je dosad na području BPK Goražde prvom dozom vakcinisano 1.467 osoba ili 6,3 posto od ukupnog broja stanovnika

“ Od tog broja, 1.278 osoba je sa područja Grada Goražda, 74 osobe u Općini Pale u FBiH I 115 u Općini Foča u FBiH. Revakcinisana je ukupno 351 osoba” – precizirala je Bičo.

Epidemiološka situacija a području BPK Goražde je stabilna I već drugi dan nema novozaraženih koronavirusom. Trenutno je na području kantona 10 osoba pozitivno na Covid-19, u izolaciji su 22 osobe U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde na liječenju su četiri pacijenta, od kojih su dva  na kiseoničkoj potpori. Od početka pandemije oporavilo se 2.010 osoba.