U porastu broj nezaposlenih, na evidenciji najviše srednjoškolaca

Na evidenciji nezaposlenih osoba zaključno sa 31.majem nalazi se 3.354 osobe – potvrdila je direktorica Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Bezdrob.

Navodi da se i u ovom kantonu bilježi trend povećanja broja nezaposlenih

„ Od početka godine iz radnog odnosa došlo je 463 a u radni odnos je otišlo 485 osoba. Nažalost i na području BPK Goražde prisutan je trend otpuštanja radnika, tako da broj nezaposlenih raste“ – kazala je Bezdrob.

Obzirom da se ovih dana svršeni osnovci i srednjoškolci nalaze pred važnom odlukom izbora zanimanja, ona je upozorila da trebaju diobro razmisliti i napraviti pravi izbor

„ Od ukupnog broja oko 950 osoba na evidenciji je sa srednjom stručnom spremom a najbrojniji su  ekonomski tehničari njih 137, zatim mašinski tehničari 118, potom poljoprivredni 116. Slijede gimnazijalci 106 i hemijski tehničari 84. Nažalost, poražavajuće je da je ovoliki broj osoba srednje stručne spreme na evidenciji i to sa ovim zanimanjima“ – istakla je ona.

Navodi da je s druge strane, na tržištu rada u BPK Goražde najveća potražnja  za medicinarima i doktorima specijalistima, ali i drugim zanimanjima.

„ Nakon medicinske struke najtraženija zanimanja su mašinske, građevinske i metalske struke, a potom ugostiteljske – konobari, kuhari, pekari i tu smo baš u deficitu, a u principu to naši poslodavci traže, kao i pirotehničare za kojima u zadnje vrijeme vlada veliki interes kao i regleri. Mi  što imamo na raspolaganju obično posredujemo i šaljemo u privredne subjekte“ – kazala je ona.

Direktorica Bezdrob naglašava da Služba svake godine aktivno i kroz tripartitno vijeće daje doprinos  u aktivnostima koje prethode konačnoj odluci o upisu u srednje škole,  dajući precizne podatke i sugestije da se ne proizvode kadrovi koji će teško imati priliku za zaposlenje.