Predstavanjem projekta „Sabrana djela Nerkeza Smailagića“ u haremu Kajserija džamije u Goraždu je otvorena sedma po redu manifestacija „Dani Husein ef. Đoza“

Prilikom predstavljanja  ovog ambicioznog projekta Izdavačke kuće „Kupola“ istaknuto je da je cilj objediniti i ponuditi svima onima koji žele i trebaju uronuti  u to zapostavljeno svjedočanstvo intelektualne veličine našeg čovjeka. Nerkez Smailagić je po mišljenju mnogih njegovih savremenika i onih koji su iščitavali njegova djela, jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca.

„ Neizmjerno mi je zadovoljstvo što odavde, iz Goražda, pokrećemo jedan veliki, monumentalni projekat,  koji je takođe projekat zahvalnosti, ja bih rekao, najvećem bošnjačkom intelektualcu svih vremena Nerkezu Smailagiću, koji je bio uzor mnogim intelektualcima, ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj posebno, regionu pa i šire“ – kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Naglasio je da je njihovo pojavljivanje mnogo godina nakon njihove smrti na neki način  gest zahvalnosti za sve ono što su uradili

„ Mnogo toga smo naučili zahvaljujući njima i ako nešto danas znamo, znamo zahvaljujući njima.  Hvala Mustafi Bećireviću, direktoru izdavačke kuće „Kupola“koji se odvažio na ovaj veliki projekat, a radi se o 21 knjizi koja obuhvata cjelokupan opus Nerkeza Smailagića, što autorskih što prevodilačkih djela i  to će biti naše neko vraćanje duga njemu i na njegovim dijelima jedno refreširanje onih starih dobrih tema koje su u nauci bile vrlo važne i naučne“ – kazao je ef. Pitić.

Djela Nerkeza Smailagića u novom ruhu će biti promovisana polovinom septembra upravo u Goraždu najavljeno je ovom prilikom.

„ Ova manifestacija nije zamišljena da se govori samo o Husein ef.Đozu kao našem neosporno velikom insanu na puno načina, a manifestacija nosi naziv po ef.Đozu koji je sa ovih prostora i zato što smo mi u Islamskoj zajednici najzahvalniji za puno dobroga što je uradio. Sadržaji same manifestacije zapravo govore o Bosni, njenim vrijednostima, o našoj tradiciji, kulturi, povijesti i na kraju ljudima koji su jednako veliki pa u nekim segmentima i veći od Husein ef. Đoza“ – poručio je muftija goraždanski.

Na zvaničnom otvaranju „Dana Husein ef. Đoza“ prisutnima su se obratili i premijerka BPK Goražde Aida Obuća te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. Manifestacija se nastavlja već sutra u haremu Kajserija džamije promocijom knjige Mustafe Spahića“Između dvije obale-uleme i vladara“ dok će  se 18.juna u kompleksu Aladža džamije u Foči održati „Preporodova tribina – Husein ef. Đozo i priznavanje muslimanske nacije“ na kojoj će predavač biti dr. Amir Duranović. Tradicionalni Zikr na Presjeci kod Ustikoline predviđen je 20.juna.