“Grebak – put života”: Planinari prešli 60 kilomatara u čast onih koji su odbranili Goražde

Oko 50-tak učesnika tradicionalnog planinarskog pohoda “Grebak – put života” danas je prešlo stazu dugu 60 kilometara, krećući se “putem spasa” koji je u najtežim godinama rata bio jedina veza sa svijetom stanovnicima opkoljenog Goražda.

Zafir Muratspahić je u ratu deset puta prešao Grebak.

“Za mene Grebak znači sve, jer to je bio put života i zato ga treba obilježavati i daj Bože da nas bude 1.000, a ne 50 ili 100 jer da nije bilo Grepka ne bi bilo ni nas”, kaže Muratspahić.

Grebak su, uglavnom noću, prešle hiljade ljudi, pješačeći kilometrima kako bi došli do hrane i lijekova. Ovim je putem prvi prešao Hasan Turčalo Brzi, 6.maja 1992.godine. Bio je vodič koji je spasio hiljade ljudi. I dok su mnogi od njih prošli kroz minska polje i zasjede, jedan broj je nestao u bespućima planine, smrznuo se, izgubio ili je zarobljen. Svoj život na Grepku je okončao i Hasan Turčalo.

Novinar Mirza Huskić ovim putem je prvi put je prešao u septembru 1992. godine u vrijeme oslobođenja Goražda, kada su snimke iz ovog grada otišle u svijet.

“Grebak je epopeja odbrane BiH, uz mnoge druge bitke, toponime i događaje koji su obilježili to tužno i tragično vrijeme i on svakako ima svoje mjesto jer Gornje Podrinje je preživjelo tu golgotu od ‘92 do ‘95 godine, tako da se Grebak ne smije ni po koju cijenu brisati iz sjećanja i ne smijemo dozvoliti sebi da zaboravimo taj put spasa, života ,ali i put smrti”, kaže Huskić.

Na značaj Grepka ukazuje se i mladima koji su stigli ovdje stigli iz razlih krajeva BiH.

“Pored pohoda organizovali smo ligaško takmičenje FBiH u orijentaciji i orijentiringu na Rudoj Glavi, tako da je oko 50 mladih prešlo dio puta jer smo željeli da posebno oni saznaju šta je Grebak, jer svi oni imaju po 14, 15 godina”, kaže Zajko Šovšić, predsjednik kluba “Goražde – Maglić”.

Istovremeno dio programa odvijao se i na lokalitetu Orahovica gdje su obilježeni dani odbrane ovog prostora koji je u ratu bio direktno povezan sa Grebkom,

“Važno je da se sjećamo onih koji su dali svoje živote da bi mi danas uživali slobodu, ali isto tako da radimo za dobrobit ljudi koji su ovdje ostali. Nema ih puno, ali svakako je vrlo značajno stvoriti im bolje uslove za život”, kaže Edin Aganović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Lokalitet Orahovica i Zorovića u ratnom periodu je bio strateški važno područje, podsjeća Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

“Mi smo se konkretno nastojali odužiti ovom kraju, prije dvije godine smo počeli asfaltiranje putnih pravaca, imali smo inicijative sa mještanima i u ovoj i narednoj godini oni će osjetiti plodove tog rada. Ovi bijeli nišani to zaslužuju”, poručila je Obuća.