Nihad Gabela: Osigurati uvjete za otvaranje Historijskog odjela

Osnovan je tek 2003. godine i jedna je od najmlađih ustanova ovog tipa u BiH

Iako suočen s nedostatkom stručnog kadra, ali i prostora, Arhiv BPK Goražde ima dosta ambiciozne planove da osigura uvjete za otvaranje Historijskog odjela i skeniranja dijela građe Arhiva BiH. Prema riječima direktora Nihada Gabele, radi se o dokumentaciji koja bi mogla poslužiti profesionalcima i amaterima, s ciljem istraživanja historije ovog područja.

Digitalna forma

– Trenutno u našem arhivu i nema baš mnogo građe koja bi interesirala običnog čovjeka, ali naša ideja je da arhivu iz perioda Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije, koju u izvornom obliku posjeduje Arhiv BiH, preuzmemo u digitalnoj formi. Imamo dogovor da, kada budemo imali uvjete za to, građu iz tog perioda skeniramo, preuzmemo i čuvamo – pojašnjava Gabela.

Arhiv BPK Goražde osnovan je tek 2003. godine i jedna je od najmlađih ustanova ovog tipa u BiH. Trenutno čuva dokumentaciju Vlade, premijera i Skupštine BPK, te dio ratne građe.

Druge institucije

– Prema zakonu o arhivskoj građi, mi bismo trebali preuzeti brigu o kompletnoj građi koja je starija od 30 godina, ali nismo to u mogućnosti. Materijala bi bilo mnogo, od dokumentacije bolnice, škola, ministarstava i drugih institucija koje su u ratnom periodu postojale. Međutim, više od 50 posto registraturne građe još je kod drugih institucija i odlaže se neadekvatno – dodaje Gabela.

Poboljšati uvjete

Osim što, u saradnji s Vladom BPK, nastoji proširiti postojeće kapacitete i poboljšati trenutne uvjete, nedavno imenovani direktor intenzivirao je saradnju s Arhivom BiH, koji je kolegama u Goraždu donirao dio potrebne opreme, ali i s Historijskim arhivom Sarajevo i Arhivom RS, posebno odjeljenjem u Foči.