U julu počinje gradnja Crkve blaženih Drinskih mučenica u Goraždu

U Goraždu je potpisan ugovor za gradnju Crkve blaženih Drinskih mučenica, a ovaj posao povjeren je goraždanskoj firmi Markan.

Ugovor o građevinskim radovima koji bi trebali početi sredinom jula potpisali su Armin Marić, predstavnik firme Markan i don Josip Tadić, goraždanski župnik.

“Ugovoreni su građevinski radovi i ovaj posao smo povjerili preduzeću Markan iz Goražda. Početak radova planiran je najkasnije do sredine jula mjeseca, a rok za završetak je 15. decembar ove godine. Ovo je veliki dan za sve nas, ne samo za Vrhbosansku biskupiju i katoličku zajednicu u Goraždu, već mnogo šire. Sretan sam što imamo podršku svih stanovnika Goražda i siguran da će ovo biti jedan novi početak za sve nas”, kazao je ovom prilikom don Josip Tadić, goraždanski župnik.

Planirano je da objekat crkve bude ukrovljen do spomendana Drinskim mučenicama. Podsjetimo da je gradska uprava Goražda nedavno izdala građevinsku dozvolu za gradnju crkve čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

Drinske mučenice po kojima će biti i nazvana katolička crkva u Vatikan je prije deset godina proglasio blaženima, a kroz njihovu patnju i stradanje sadržana je patnja i stradanje svih nedužnih ljudi ovog kraja.

U ovoj godini se obilježava i 80 godina od njihovog stradanja.

Kompleks budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade kantonalnih institucija, 150 metara od spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Drinske mučenice, sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojnc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskog porijekla Marija Bernadeta Banja, zarobili su četnici u samostanu na Palama, u decembru 1941. godine.

Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima,76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, a sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija zatvorene su u tadašnju kasarnu.

Tokom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacilli u Drinu.